Sve o snovima: Što nam to poručuje podsvijest?

Snovi su oduvijek fascinirali ljude, a dok spavamo, naša podsvijest radi punom parom, piše tportal.hr.

Iako svi sanjamo, mnogi se ipak često ne sjećaju svojih snova. Većina ljudi pamti samo dijelove svojih snova i povremeno se vrlo intenzivno sjeća nekog sna koji ih se zbog nečega posebno dojmio.

San je složen psihološki fenomen, proces u kojem se izražava naše najdublje 'ja', izmijenjeno stanje svijesti u kojem se miješaju svjesni i nesvjesni sadržaji. Za vrijeme spavanja ni tijelo ni mozak nisu potpuno neaktivni. Nesvjesno reagiramo na vanjske podražaje i preokrećemo se u krevetu čak do četrdesetak puta, a da to gotovo ni ne registriramo.

Precizna definicija snova bi bila da su to izrazi naših misli, osjećaja i svjesnosti kreirani kroz osjetljivu okolinu naših misli. Sadržaj snova često je povezan s nedavnim događajima u našem životu, npr. onima od toga ili prijašnjeg dana ili s nekim problemima i osjećajima iz svakodnevnog života.

Mnogi stručnjaci smatraju da su snovi u neku ruku 'prozori' duše koji nam omogućavaju da bolje razumijemo sebe, donosimo bolje odluke u životu i lakše postignemo svoje ciljeve. Naša nam podsvijest zapravo tako prenosi poruke i želi nam pomoći.

Ako se neki snovi intenzivno ponavljaju, to vam samo vaša podsvijest želi skrenuti pozornost na to da možda u stvarnosti postoji nešto što vas muči no to ne primjećujete ili ignorirate. Ponekad je u pitanju neka mučna obveza ili nešto što ste zaboravili ili potisnuli, a vaša vas podsvijest podsjeća na to kroz snove.

Noćne more su pak oni mučni snovi kojima se nitko ne veseli - u njima smo uvijek kao paralizirani i nemamo mogućnosti utjecati na tijek događaja (ne možemo pobjeći, ostajemo bez glasa, ne možemo vrištati ili nešto reći i sl.). Ponekad se loši snovi mogu javiti i kad smo bolesni ili uslijed reakcije na neki lijek na koji organizam nije naviknut.

Zanimljivo je da u snu uglavnom ne shvaćamo da sanjamo. To je zato što smo bez svijesti nesposobni prepoznati svoje snove, nismo u mogućnosti biti svjesni činjenice gdje smo, tj. da nismo u začaranoj šumi, već doma u krevetu!

Iako nam tijelo dok sanjamo miruje, ono nehotice reagira na podražaje, pa može doći do promjena u disanju ili otkucajima srca.

Sanjamo u REM fazi, razdoblju koje nastaje između prve i četvrte faze spavanja svakog ciklusa. Taj se ciklus tijekom noći ponavlja svakih 90 minuta, sa sve dužim razdobljima REM faze. Zato pred jutro najviše sanjamo. Npr. u prvoj REM fazi tijekom noći sanjamo samo oko pet do deset minuta, no ujutro, neposredno prije buđenja, san može trajati oko 30 do 40 minuta.

Neki tvrde da postoji recept kako zapamtiti san. Prije spavanja treba popiti pola čaše vode, a pola nakon što se probudite i reći sebi da ćete se, kad popijete vodu, prisjetiti sna. Pa probajte!