FOTO/VIDEO  Samo su jedne Mozart kugle, ostalo su kopije

Čokoladne poslastice, Mozart kugle, marcipan,  Paul Fürst
Originalni recept za kuglice su tajna, a osmislio ih je austrijski slastičar Paul Fürst 1890. godine u čast glazbenog genija.

Čokoladne poslastice sa središtem od marcipana u vrlo su kratkom vremenu oduševile stanovnike Salzburga, a proizvod je osvojio i zlatnu medalju na sajmu u Parizu 1905. godine. Ne čudi stoga što su i drugi slastičari počeli kopirati okus ovog slavnog deserta.
Iako je Fürst zatražio pomoć suda da se zaštiti ime Mozart kugli (Mozartkugeln), želja domaće i inozemne konkurencije, toliko je zakomplicirala sudski proces, da je osamdesetih godina prošlog stoljeća donesena odluka kako se imenom mogu koristiti sve austrijske tvrtke, ali i pokoja njemačka. Godišnje se proizvodi oko 1,4 milijuna Mozart kugli koje se prodaju kao suveniri te se izvoze u pedesetak svjetskih zemalja. No većina tih proizvoda otpada na industrijsku proizvodnju.

Cafe-Konditorei Fürst jedini ručno izrađuju Mozart kugle po originalnoj proceduri njegova izumitelja, te se iste mogu pojesti u njihovim slastičarnicama na četiri adrese u Salzburgu: Alter Markt (Brodgasse 13), Mirabellplatz 5, Ritzerbogen (Sigmund Haffner Gasse) te Getreidegasse 47.

original-mozartkugel.com