FOTO/VIDEO  Nekada jelo siromaha danas je glasovita skupa delicija: 'Poljički soparnik'

soparnirk, poljički soparnik, blitva
Mnogi ovo jelo nazivaju jednostavnim jelom budući da se vrlo brzo priprema, a namirnice koje se koriste za pripremu se vrlo lako nabavljaju i ima ih gotovo svako domaćinstvo. Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara.

Naše bake često znaju govoriti da je soparnik jelo koje datira još iz vremena Turaka, a navika pripremanja u hrvatskom podneblju zadržala se sve do današnjeg dana. U narednom tekstu saznajte više informacija o soparniku, vrstama soparnika i načinu pripreme ovog tradicionalnog dalmatinskog jela.

Nešto više o soparnirku

Nekako je u narodu uvriježeno mišljenje da je soparnik poznat kao „jelo siromaha" budući da se uvijek pripremao u danima posta, blagdana poput Badnjaka, blagdana Svih Svetih ili Velikog Petka. Ovo tradicionalno jelo vrlo je ukusno, a jednostavno je za pripremu. Mnoge generacije u Hrvatskoj još uvijek njeguju tradiciju posluživanja soparnika kada nam u kuće dolaze gosti, rodbina i prijatelji. U većini domova, posebno na selima najnormalnije je vidjeti da se poslužuje soparnik kao hrana ili predjelo prije glavnog jela.
Poljički soparnik

Kao što i samo ime jela govori poljički soparnik dolazi nam iz dalmatinskih Poljica, a mnogi stariji govore da ovo jela datira još iz doba Turaka. Starije generacije pravi soparnik pripremaju na kominu (koji se priprema i po nekoliko sati prije), a domaćice koje rade prema starijim receptima soparnik pripremaju na sinijama dok se samo tijesto valja uz pomoć lazanjura.


SASTOJCI:
za tijesto: 500 g brašna,3 žlice maslinovog ulja • 1/2 žličice soli • 250 ml vode
za nadjev: svežanj peršina, kg blitve, vezica mladog luka, češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

PRIPREMA:
Listove blitve dobro operati i izrezati tvrdi dio. Zatim ih narezati na trakice, preseliti u duboku zdjelu, dodati sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i staviti na stranu. U zdjelu prosijati brašno, dodati malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesiti tijesto. Na pobrašnjenu dasku prebaciti tijesto, podijeliti ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljati u oblik kruga. Lim za pečenje posipati brašnom i na njega pomoću valjka prebaciti jedno tijesto. Tijesto nadjeneti mješavinom povrća i preklopiti drugom polovicom. Rubove obiju tijesta spojiti i podvinuti prema unutra. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.