Najzdravija 'pašteta' na svijetu

hummus, slanutak, domaći namaz, namaz , Pašteta od tunjevine, recept
Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci (a i svi oni koji vole humus) reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od sezama.


Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci humusa

Na sreću tahini se već može naći u nekim bolje opskrbljenim domaćih prodavaonicama, a o vama ovisi želite li humus ukrasiti crnim maslinama, te hoćete li mu dodati i sitno nasjeckane svježe metvice. Kada riješite tu dilemu osnova stvar je u omjerima.


Teško da će vam humus odlično ispasti prvi put, jer on zahtjeva spretnu ruku u određivanju omjera maslinovog ulja, juhe u kojoj se kuhao slanutak i limunovog soka. Također, svaki recept ima i neki svoj omiljeni začin. I ne zaboravite, svježe mljeveni papar.

Želite li se i vi okušati u pripremi libanonske poslastice i najzdravijeg namaza na svijetu donosimo vam recept za humus.
Recept:

Skuhajte slanutak (ili ako baš morate uzmite slanutak iz konzerve), procijedite i dodajte mu češanj češnjaka, veliku žlicu tahinija, na vrh noža mljevenog kima i malo limunovog soka te smjesu izmiksajte štapnim mikserom uz dodavanje vode u kojoj se slanutak kuhao koliko treba da se dobijete kremastu smjesu.