Mostarski fenomen: Facebook grupa Ćaltu za predsjednika Zrinje

Damir Kljajo Ćalta, ćaltazemska, Fenix
Tako je to u Mostaru u kome se i bez interneta sve sazna, a ovaj puta mi ćemo o fenomenu facebook grupe koja se zove "Ćaltu za predsjednika Zrinje". Vjerojatno pokretači grupe kada su je osnovali nisu ni slutili da će grupa prikupiti toliko ljudi, te da će postati svojevrstan pokret. Velika većina članova grupe je ovisna o njoj, tako da im je sudjelovanje u njoj postalo svakodnevni ritual.

Sve je počelo kada je par momaka nezadovoljna stanjem u HŠK Zrinjski pokrenula grupu u kojoj su predložili Ćaltu za predsjednika Plemića.

Tko je Ćalta?

Možda je ovaj podnaslov suvišan, ali za one koji ne znaju Ćaltu da pokušamo objasniti. Damir Kljajo Ćalta je mostarski boem, liska, romantićar i veliki navijač svih klubova u obitelji Zrinjski. Jedan je od istaknutijih članova mostarskog biroa za zapošljavanje jer nema stalan posao. To što nema posao ne spriječava ga svako jutro ustane u 7. sati i poželi dobar dan članovima svoje grupe.

3478 članova

Danas grupa broji 3478 članova, a o kakvoj se popularnosti radi govori podatak da Ćalta ima više pristaša od predsjednika Federacije. Da se kojim slučajem prijavio na izbore sasvim sigurno bi dobio više glasova od nekih koji nas danas predstavljaju u institucijama vlasti. Sam Ćalta kaže da nije politićar, te da ga to ne zanima iz prostog razloga jer oni lažu ljude, a on nije nikada bio lažov.

Žene u grupi, muževi gladni

Koliko je ova grupa zanimljiva dovoljno govori podatak da su u više navrata pojedine članice grupe provodeći vrijeme u njoj izgubile smisao za vrijeme, te svojim muževima nisu skuhale ručak. Kako smo saznali iz pouzdanih izvora nekoliko gladnih muževa planiralo je pokrenuti peticiju da se njihove žene izbace iz grupe, ali razum je prevladao i oni to nisu učinili.

Noć grupe

Grupa sada već tradicinalno održava Noć grupe u kultnom cafe baru Fenix u Centru 2. Tu noć se bira osoba godine, pije se predsjedničko vino, sabiru se utisci iz godine iza i kuju planovi za narednu godinu. O noći grupe se priča cijelu narednu godinu, i sa nestrpljenjem se očekuje nova, a svaki puta Ćalta svojim članovima priredi svojevrsno iznenađenje. Iznenađenja će biti i ove godine, a o čemu je riječ saznat ćemo na samu Noć grupe.


HŽRK Zrinjski

Za kraj smo ostavili najveću predsjednikovu ljubav, a to je HŽRK Zrinjski. Ćalta je uvijek uz svoje Plemkinje i teško nam je i zamisliti neku utakmicu bez predsjednika na svom mjestu ispod semafora. Kolika je ljubav u pitanju govori i podatak kada je Ćalta htio prodati svoj osobni (predsjednički) automobil da bi Plemkinjama plati autobus za gostovanje. Upravo zahvaljujući Ćalti rukometšice Zrinjskog uživaju poseban status u grupi, i drage su gošće na Noći grupe.


Ćalta ide dalje, članstvo u grupi raste, a naš portal priprema posebnu TV emisiju u kojoj će pored Ćalte gostovati eminentne ličnosti grada Mostara. Nakon te emisije ništa više neće biti kao prije. Za kraj još samo jedna poruka od samog predsjednika svim sadašnjim i budućim članovima:

Hvala vam, volim vas, ovo je Mostar

HERCEGOVINA.info