Ljubitelj ste kave? Ovo vam se definitivno neće svidjeti

antibiotik, šalica kave, mlijeko, kava, razlika, kava, šalica kave, kava, jetra, zdravlje, medicinske sestre, tablete, kava, kava, uticaji, uticaj na zdravlje, uticaj, kava, odstajanje, piće, kava, točena kava, espresso, filter aparat, napitak, jutro, duži život, kava, čaj, okus kave, kava, kava, sol, kava, okus kave, kava, soda bikarbona, dodatak kavi, kava, štetnost, blagodati, kava, kava, mršavljenje uz trening, kava, putovanje, kava, jutarnja kava, vrijeme za ispijanje prve kave, kava, čaj
navode naučnici londonske botaničke bašte "Kew Gardens".

Proizvodnja kave u Etiopiji, kolijevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izvještaju.

- U Etiopiji i čitavom svijetu bit će sve manje kave ukoliko ne učinimo ništa. Vjerojatno će biti manje ukusna i skuplja - rekao je doktor Aaron Davis, jedan od autora izvještaja, prenosi BBC.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kavu (IKO).

Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbjegnu nestašice i veći rast cijena. Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO.

Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko mjeseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kave u svijetu.

- Isporuke kave visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promjenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kave raste svake godine - kazao je doktor Timothy Schilling, direktor Svjetskog instituta za istraživanja o kavi.

Kako je naveo, u nekim područjima gdje se kafa uzgaja temperatura je već toliko porasla da je počela da utječe na kvalitet zrna.

- Logičan rezultat je da će cijene morati da porastu, naročito kada je riječ o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija - riječi su ovog stručnjaka.

Trenutne površine za uzgajanje kave u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 posto, imajući u vidu potencijalni rast prosječne temperature za četiri stepena do kraja stoljeća, prognozira se u studiji "Kew Gardensa".