Kraljica jeseni u kojoj možete uživati svaki dan

vitamine A, namirnice bogate vitaminom A, bundeva, jesen

Kuhana, pečena, u rižotu, s tjesteninom, kao pire ili slatki nadjev, bundeva je doista posebna namirnica koja osim okusom dominira specifičnom bojom pa ne čudi da je najpopularnija upravo u jesen. Ne treba zaboraviti da je među jesenskim povrćem također najpovoljnija pa nema razloga da je ne uvrstite u meni.

Okrugla ili kruškasta oblika, bundeva ima slatkast okus, a od nutritivnih vrijednosti puno vitamina poput provitamina A, vitamina C, E i K i vitamina B grupe - B1, B2, B6. Narančastu boju, baš kao i mrkva, ima zbog beta-karotena, a obiluje i folnom kiselinom, kalijem, fosforom, kalcijem te željezom. Kao ostalo voće i povrće ima dovoljno potrebnih vlakana i to je uz beta-karoten drugi dobar razlog zašto tijekom jeseni što češće treba biti na tanjuru.

Beta-karoten blokira formiranje slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje stanične strukture DNK pa tijekom nadolazećih hladnijih dana štiti organizam od prehlada. Također, znanstvene studije do sada su ga povezivale s prevencijom raka grla, želuca, jednjaka i grlića maternice. Kako ima oko 25 kalorija u 100 grama, bundeva je često na meniju onih koji žele izgubiti koji kilogram viška ili održavaju svoju vitku liniju jer zahvaljujući vlaknima pogodno utječe i na probavu.

Izvor: tportal.hr