Jedinstveni doživljaj vožnje barkama na Trebišnjici

Barka, trebišnjica, poslovna ideja

„Barka na Trebišnjici“ je poslovna ideja i poslovni poduhvat mladog Trebinjca Obrada Stanića koji je već dugo godina vezan za rijeku i čamce. Njegova poslovna ideja ogledala se u želji da svojim sugrađanima, ali i sve većem broju turista ponudi panoramsku vožnju čamcem na Trebišnjici. Godina 2019. prva je godina poslovanja ovog biznisa, a Obrad ističe kako je zadovoljan reakcijom i interesom sugrađana i turista s uslugom koju nudi. Od slijedećeg proljeća, u ponudi ovog poslovnog poduhvata nalaziti će se još nekoliko vrsta vožnji Trebišnjicom za koje će se koristiti nekoliko vrsta čamaca. Pored romantičnih, individualnih i grupnih tura biti će pripremljeni posebni čamci koji će imati ugrađene klupe i stol za objed, a ponudu će činiti vožnja uz ručak ili večeru. Obrad je trenutno u fazi završavanja dogovora s restoranima koji će vršiti uslugu pripremanja jela koja će se služiti na njegovim čamcima.

Ovaj mladi preduzetnik nije početnik u ovom poslu. Sedam godina je živio u Banja Luci, i većim dijelom tog vremena je radio u jednom rafting centru kao skiper gdje je stekao  vještine upravljanja čamcem kao i veoma dragocijeno iskustvo koje sada primjenjuje u svom gradu za potrebe realiziranja vlastite poslovne ideje. Ideju je razradio sa prijateljem, kada su razgovarali o tome kako bi bilo lijepo imati čamac u Trebinju kojim bi se plovilo i uživalo u mirnom toku Trebišnjice i ljepotama grada. Razvijajuću tu misao,odlučio je još više istražiti o ponudi koji bi mogao razviti za klijente i tako došao na ideju o ručku ili večeri u sklopu vožnje čamcem, prenosi yep.ba.

Tada još uvijek živeći na relaciji Banja Luka-Trebinje, čuo je za mogućnost koja se pružala u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja i odlučio se prijaviti. Kako ističe, Inkubator mu je mnogo pomogao jer do tada nije znao kako napisati biznis plan, a također mu je značila podrška stručnjaka kao i financiranje njegovog projekta. Tijekom edukacije je stekao za njega veoma važne vještine i znanja koja su mu od velike pomoći u realiziranju poslovne ideje. U vrijeme kada je Obrad razvijao poslovnu ideju i Kulturni centar Trebinje je realizirao projekt podržan od strane Europske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje  koji je uključivao pravljenje deset lađa, te restauraciju i rekonstrukciju jednog dijela zidina starog grada kao i malog pristaništa tik uz zidine, što je doprinijelo njegovom biznisu.

Najveći izazov na samom početku pokretanja biznisa za Obrada su predstavljala konstantna putovanja na relaciji Banja Luka – Trebinje. Sada se u potpunosti vratio u svoj grad i mnogo mu je lakše realizirati vlastitu poslovnu ideju odnosno vodi vlastiti biznis.

Mladi trebinjski preduzetnik kaže kako mu je veoma drago što se vratio u svoj grad i što je pokrenuo svoj biznis, a iznad svega što je uspio naću podršku kako Projekta zapošljavanja mladih (YEP), tako i lokalne zajednice. Kako sam kaže, to mu je dalo dodatni vjetar u leđa kada je shvatio da su i drugi prepoznali i podržali njegovu ideju. Pored FB stranice na kojoj se trenutno oglašava, Obrad planira u slijedećem periodu unaprijediti promociju svog biznisa kao i dodatno unaprijediti suradnju s drugim turističkim subjektima u gradu kako bi imao što bogatiju ponudu za turiste. 

Već na samom otvaranju sezone, Barke na Trebišjinici su izazvale izuzetan interes kako građana Trebinja tako i turista, a imajući u vidu kako broj turističkih noćenja u Trebinju raste iz godine u godinu za očekivati je još veću potražnju u slijedećim sezonama. Vožnje traju oko sat vremena, što je dovoljno čak i za one turiste koji se zadržavaju u gradu tek nekoliko sati, putujući u susjedni Dubrovnik ili u Crnu Goru.

Želite osjetiti čari panoramske vožnje čamcima kroz Trebinje i upoznati ovaj grad na jedan drugačiji način, još uvijek imate vremena i u ovoj sezoni isprobati vožnju barkama na Trebišnjici.

https://www.youtube.com/watch?v=QToX6LQvKjo