FOTO  & VIDEO: Blidinje u Novoj godini

& VIDEO: Blidinje u Novoj godini

Blidinje sadrži niz prirodnih i povijesnih znamenitosti među kojima svakako treba spomenuti Blidinjsko jezero, botaničko – zoološki rezervat Masna luka i Hajdučku republiku Mijata Tomića.

Park prirode Blidinje osnovan 30 travnja 1995 godine smjestio se u središnjem dijelu visokih planina Bosne i Hercegovine; Prostire se na površini od 364 km2 na prostoru tri općine, Posušje, Tomislavgrad i Jablanica;

Središnjim dijelom parka dominira Dugo polje s Blidinjskim jezerom koje se smjestilo u jugoistočkom dijelu parka. Zapadnu granicu parka čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku Doljanka. Geološki, park karakteriziraju naslage nastale u sedimentacijskom sustavu mezozojske karbonatne platforme prije 180 milijuna godina. U geomorfološkom pogledu mogu se izdvojiti četiri regije: planinski masiv Čvrsnice (2 228 m), planinski masiv Vrana (2 074 m), gorski hrbat zapadne Čabulje i udolina Dugog polja. Park se smjestio na svega dva sata vožnje od Jadranskog mora. Do parka je moguće doći iz pravca Rame, Jablanice, Tomislavgrada ili Posušja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blidinje OFF Road: