Volite često roštiljati? Evo zašto to nije najbolja ideja

rostilj, roštiljanje

Nije problem u dimu kojeg udišete dok pečete meso već o hrani koja apsorbira kancerogene spojeve kroz kožu dok stojite kraj roštilja. Spojevi koji se oslobađaju tijekom roštiljanja hrane povezani su s rakom pluća, kože i mokraćnog mjehura, piše Daily Mail.

Zbog toga kineski istraživači savjetuju svima onima koji planiraju ljeto provesti roštiljajući na svježem zraku da prilikom roštiljanja zaštite što veći dio tijela odnosno kože, a kada završe s pečenjem mesa, što prije treba promijeniti odjeću kako bi smanjili šanse za obolijevanje od raka.

Objašnjavaju kako kemikalijama ne treba dugo da uđu u vašu kožu pa ako niste ti koji roštiljaju, roštilju se nemojte niti približavati. Iako je malo onih koji ne vole meso s roštilja jer mu dim daje poseban okus, roštiljanjem se oslobađaju kemijski spojevi zvani policiklički aromatski ugljikovodici koji su povezani s nastankom rakova.

Većinu tih spojeva u organizam unosimo jedući meso s roštilja, no istraživači su sada otkrili kako ih možemo unijeti i samo ako smo u blizini njega jer ih koža doslovno 'upija'.