KAKAV PRVI SVIBANJ OČEKUJEMO Ugodno vrijeme i temperature do 23 stupnja, ali i veće cijene mesa. 'Kraljica roštilja' povoljnija

Prvi maj 2021 praznika rada
Hercegovina.info

Iako financijska situacija u BiH nije bajna, inflacija uzela maha, a cijene namirnica su znatno skočile u odnosu na isto razdoblje prošle godine, brojni građani raduju se Međunarodnom danu rada. Neradni dan proveden uz dobro društvo i tradicionalan roštilj ono je što brojne raduje.

Druženja se obično organiziraju u prirodi i uz rijeke kako bi se pobjeglo iz svakodnevne vreve grada i gužve.

Stoga se posljednjih dana posebno prati vremenska prognoza sa željama u lijepo vrijeme. Mi smo upitali prof. Zorana Zadru što možemo očekivati u Hercegovini u ponedjeljak, dan za kojeg građani imaju svoje planove.

"Kako se sada čini, vjerojatnost za kišu postoji u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Tijekom dana nas pak očekuje više suho i stabilno vrijeme s nešto oblaka, ali i sunčanih razdoblja. Imat ćemo ugodan dan i temperature koje će ići do 23 stupnja. Prema prognozama ne bi trebalo biti nikakvog nevremena i imat ćemo povoljan dan rada", kaže Zadro za Hercegovina.info.

No, ono što ove godine i nije baš povoljno su cijene mesa koje su "podivljale" pa će građani ovaj dan provesti ipak nešto skromnije.

Tako ćemo za kilogram neizostavnog bh. specijaliteta, ćevape, izdvojiti 12 KM za kilogram, koliko je i prosječna cijena kobasica u hercegovačkim mesnicama kod kojih smo danas provjeravali cijene. Nešto jeftiniji su kotleti za koje je potrebno izvdvojiti 11 KM, dok je svinjski vrat 13 KM po kilogramu. Najjeftinija je popularna "kraljica roštilja" panceta čija je cijena 8 KM za kilogram

Kada je riječ o bijelom mesu, odnosno piletini, bataci su trenutno na cijeni od 7 KM, koliko je potrebno izdvojiti i za pileća krila. Jedno od najsočnijih specijaliteta s roštilja, batak bez kosti prodaje se za 12 KM, dok je najskuplji pileći file čija je cijena čak 14,50 KM za kilogram.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječni rast cijena u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 19 posto, a za alkoholna pića i duhan za šest posto.

Unatoč svemu, očekuje se kako će odmorišta u Hercegovini ipak biti puna s obzirom na pandemijske godine koje su iza nas. Ljudi su željni dobrog društva, bijega od svakodnevnih problema i osmjeha.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.