Voda iz boce ili iz slavine?

Naime, trgovina vodom sve je unosniji biznis. Hrvati na godinu po stanovniku popiju oko 80 litara vode iz boce. Puno manje od primjerice susjeda Talijana koji piju najviše takve vode po stanovniku, čak 200 litara na godinu. Iako smo jedna od najbogatijih zemalja pitkom vodom, Hrvati sve više kupuju vodu. 'Ja inače samo mineralnu vodu pijem, a to ima samo u boci. A običnu vodu ne pijem iz zdravstvenih razloga,' rekao je jedan Zagrepčanin. 'To svi misle, da je bolja. Da je čišća i nema puno klora. Piše da je prirodna izvorska ali u biti je to sve isto,' misle građani, prenosi dnevnik.hr.

Stručnjaci kažu, koristite li vodu iz boce ili onu iz voodoopskrbe, razlike nema. 'I jedne i druge vode su zdravstveno ispravne. Ukoliko se radi o javnim vodoopskrbnim sustavima,' rekla je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak dipl. ing. A javna vodoopskrba u Hrvatskoj obuhvaća 80% kućanstava. Upitne zdravstvene ispravnosti su privatni zdenci, lokalni vodovodi i cisterne koji čine ostalih 20%. Iako iz većine slavina teče zdravstveno ispravna voda, prodaja vode sve je unosniji biznis. 'Prodaje se, što je toplije to više vode ide,' rekla je jedna djelatnica kioska. Razlike zapravo nema.

'Recimo Pula i taj dio se radi o krškim vodonosnicima, Slavonski Brod da se radi o aluvijalnim vodonosnicima i samim time je i onda sastav vode različit i netko može osjetiti razliku u okusu vode,' rekla je Ujević Bošnjak. A najveća je razlika, kada se govori o vodi iz boce i onoj iz slavine u cijeni. Jedna litra kupljene vode stoji gotovo kao tisuću litara vode iz slavine.