FOTO  Vina vinarije ''Carski vinogradi'' iz Mostara na azijskom tržištu

Promocijama u Pekingu, Harbinu, Tianmeiu, Fuchangu i Ulaanbaataru prisustvovao je veliki broj tamošnjih somelijera, enofila, vinara, ugostitelja, trgovaca, ali i predstavnika lokalnih vlasti. Vrhunska vina Žilavka i Blatina, te njihovi barriquni ekvivalenti i rakija grozda pokazali su se kao proizvodi koji su vrlo poželjni za njihovo tržište.

Ono što je Kineze i Mongolce, pored kvalitete vina, posebno oduševilo jeste bogata istorija kojom se ponosi cijeli ovaj kraj, a posebno vinarija ''Carski vinogradi'', ustanovljena davne 1886. godine.

''I više smo nego zadovoljni reakcijama na naša vina i dogovorima koje smo postigli. Iako je to, za naša shvatanja, možda malo iznenađujuće, u ovom dijelu Azije vinska kultura veoma je razvijena i riječ je o ljudima koji itekako znaju prepoznati i cijeniti kvalitet. Kako se radi o civilizacijama kojima su tradicija i kulturni identitet na prvom mjestu bili su vrlo impresionirani kada su čuli priču o prvim zasadima vina u mostarskom vinogorju koji su nas doveli do ovoga danas'', kaže Dženan Pekušić, vlasnik vinarije ''Carski vinogradi''.

Priča o carevima koji su uživali u ukusu Žilavke i Blatine, škrtom hercegovačkom kamenu koji izdašno nagrađuje trud vinogradara i slike divlje i hladne Neretve popraćene su dugim aplauzom. Sve prezentacije završene su sklapanjem ugovora pa će se vina vinarije ''Carski vinogradi'' na tržištu Kine i Mongolije naći već krajem četvrtog mjeseca.