Vijetnamci prvaci u kupovini zlata

zlato, zlato, Rudnik, željezo, zlato, srebro, zlato, vikinzi
Zlato je za stanovnike mnogih zemalja jugoistočne Azije, pa i Vijetnama, tradicionalno najsigurnije sredstvo štednje. Bankarski depoziti vezani za zlato su popularniji od deviznih, a u zlatarama se svakodnevno ističe kupovni i prodajni tečaj zlata (rad draguljara praktično ne utječe na cijenu nakita).

World Gold Council procjenjuje da je Vijetnam prošle godine uvezao zlata za 2,3 milijarde dolara, što je više od 20 posto proračunskog deficita zemlje. Popularnost zlata je oborila tečaj nacionalne valute, donga, za 11 posto od početka 2009. godine.

Dnevni promet u trgovini zlatom u Vijetnamu, slabo reguliranom sektoru poslovanja, prošle godine se kretao od jedne do 1,5 milijardi dolara (promet nacionalog tržišta Forex se procjenjivao na 200 do 500 milijuna dolara dnevno).

Ekonomist Scott Robertson iz kompanije Dragon Capital u intervjuu Financial Timesu, prenosi Tanjug, procijenio je vrijednost "uličnog zlata" (izvan bankarskog sustava) na oko 30 milijardi dolara (29 posto bruto domaćeg proizvoda Vijetnama), što je trostruko više od ukupne sume deviza u rukama stanovništva.

(Fena)