VIDEO  Najpoznatije prvotravanjske šale

Riječ je o jednoj od rijetkih tradicija koja se jednako održala u većini zapadnih zemalja, kasnije se i proširila na druge zemlje, a da nije vezana uz vjerski blagdan. Većina povezuje začetke prvoaprilskih šala s prelaskom na Gregorijanski kalendar u 16. stoljeću.

Francuzi prve "budale"?

Prilikom prelaska s Julijanskog kalendara na Gregorijanski, nova je godina počinjala 1. travnja što znači da je 1. travnja postao 1. siječnja. Francuzi su imali problema s prelaskom na novi način obilježavanja kalendarske godine i nikako se nisu mogli prilagoditi pa su, prema tradicionalnoj predaji, nazvani "aprilske budale" ili originalno "april's fool" što je engleski naziv za prvotravanjsku šalu. Naravno, postoje i alternativne teorije koje povezuju obilježavanje današnjeg datuma sa svečanostima koje su se početkom proljeća održavale u antičkom Rimu ili s blagdanima u Indiji.

Profesor izmislio šalu o podrijetlu prvotravanjskih šala

Teorija o Francuzima kao prvim "travanjskim budalama" upitna je i zbog toga što se prvoaprilska šala prvi put spominje 1392. godine u "Kantenberijskim pričama" engleskog književnika Geoffreya Chaucera, a možemo je naći i u nekim drugim djelima nastalim prije promjene kalendara. Najveći je problem s teorijama o prvoaprilskim šalama to što se nikad ne zna kad netko zaista pokušava objasniti podrijetlo, a kad se šali. Pravi dokaz za to je šala profesora Josepha Boskina sa Sveučilišta u Bostonu koji je izmislio da je car Konstatin dao jednoj svojoj dvorskoj ludi da vlada carstvom na jedan dan, naravno bio je to 1. travanj, jer je luda tvrdila da može biti bolji vladar od samog cara. Američka je javnost povjerovala u šalu profesora Boskina, a kao istinitu informaciju objavila ju je i ugledna agencija AP koja je kasnije shvatila da je riječ o šali.

Bez obzira na teoriju, prvotravanjske šale nasmijavaju nas svake godine kada se svatko natječe tko će smisliti bolju, uvjerljiviju, smješniju, kompliciraniju ili bizarniju "podvalu". Donosimo vam neke od najpopularnijih i najuspjelijih šala u povijesti.

Rekordan urod špageta

Godine 1957. BBC je objavio da zbog blage zime i uspješne borbe protiv nametnika, Švicarci imaju rekordan urod špageta. Vijest je naravno popraćena i snimkom. Mnogi su gledatelji povjerovali i zvali BBC da pitaju saznali kako mogu kod kuće uzgojiti špagete. BBC-jev odgovor je glasio: "Stavite mladicu špagete u limenku umaka od rajčice i nadajte se najboljem".



"Nova tehnologija" za televizor u boji

Švedska nacionalna televizija je 1962. godine na vijestima objavila da, zahvaljujući novoj tehnologiji, gledatelji mogu pretvoriti svoje televizore s crno - bijelom slikom u one s bojom. Sve što moraju učiniti je navući najlonsku čarapu preko ekrana. Navodno je većina švedskih gledatelja isprobala ovu "teoriju".

Nixon se vraća

Nekoliko desetljeća nakon afere Watergate i Nixonovog odlaska s dužnosti predsjednika, američki je "National Public Radio" objavio u svojoj emisiji "Talk of the Nation" da će se predsjednik Nixon kandidirati za treći predsjednički mandat uz slogan: "Nisam učinio ništa loše i neću to više ponoviti". Angažirali su komičara Richa Littlea koji je glumio Nixona kako bi sve bilo uvjerljivije. Šokirani su slušatelji masovno počeli zvati radio stanicu i buniti se protiv odluke bivšeg predsjednika, ali umirili su se kasnije tog dana kad je voditelj emisije priznao da je riječ o šali.

Leteći pingvini

Prije samo dvije godine, BBC je objavio najnovije "otkriće" koje je pokazalo da pingvini mogu letjeti. Rekli su da snimateljske ekipe blizu Antarktike imaju dokaze za to, a televizija je čak i prikazala jednu takvu snimku koja je ubrzo postala jedna od najgledanijih na internetu. Voditelj Terry Jones rekao je da će preko zime pingvini odletjeti u Južnu Ameriku, umjesto da je provedu na Antarktici te će "uživati na tropskom suncu".

NLO prestrašio bajkere

Jedan se britanski tajkun posebno potrudio oko svoje prvotravanjske žale. On je 1989. godine dao napraviti balon na vrući zrak koji je izgledao kao NLO. Njegov je plan bio spustiti ga na londonski Hyde Park, 1. travnja, ali vjetar ga je odnio s kursa te je dan ranije sletio na polje, nedaleko Londona. Slučajno je baš u to vrijeme obližnjom autocestom vozilo nekoliko tisuća motorista koji su odmah pozvali policiju. Kad su došli na mjesto događaja, jedan je hrabri policajac pristupio letjelici kako bi uspostavio prvi kontakt, ali kad je ugledao "pilota", pobjegao je. Kasnije je shvatio da je to tajkun Richard Branson.

Naoružavanje beskućnika

U Americi se 1. travnja 1993. u medijima oglasila organizacija "Naoružajmo beskućnike". U priopćenju novinama u gradu Columbusu, u saveznoj državi Ohio, objasnili su da kreću u veliku akciju naoružavanja beskućnika u gradu. U tu svrhu prikupljaju donacije pomoću kojih će kupiti oružje te organizirati treninge za beskućnike. AP, CNN, Rush Limbaugh požurili su napraviti priče o "organizaciji" za koju se ispostavilo da je izmišljotina trojice studenata lokalnog sveučilišta.

Zakon o bijelim psima

Godine 1965. novine u Kopenhagenu objavile su da je danski parlament izglasao novi zakon perma kojem svi psi moraju biti bijeli. Svrha toga je bila, objašnjavaju novine, da se poveća sigurnost na cestama, jer su bijeli psi vidljiviji noću.

index.hr