VIDEO  Akteri priče 'Da me vidi babo'; Babo se ne ljuti: 'Pa i mene su pijanog odvodili i dovodili kući'

U međuvremenu, ta rečenica: "Da me vidi babo", postala je "hit".

Babo je jedan od priznatijih sarajevskih slikara Ibrahim Hrle, a njegova kćerka je 18-godišnja Merjem, koja ovih dana završava Srednju školu primijenjenih umjetnosti.

- Prvi put nisam ni gledao emisiju, a kada sam vidio, nisam se mnogo razočarao. Sve to smatram mladalačkim ponašanjem. Pa i mene su pijanog odvodili i dovodili kući. Iako popijem poneko pivo, nisam pristalica alkohola. Ako je sve to napravila, neka je, to je sve za mene dječija varijanta. I bila je sve do momenta kada me je pravno zaškakiljala. Čelnici iz "Jegera" počeli su da upotrebljavaju ime moje kćerke, odnosno njenu sliku. Postoje ta s.... od Facebooka, YouTubea, koja sve to danonoćno upotrebljavaju, ali ne marim za to - kaže otac.

Ibrahim govori kako mu nimalo ne smeta to što navijači Željezničara koriste izjavu njegove kćerke na utakmicama. Čak mu se dopada ta ideja.

- Dika mi je to što na utakmicama pjevaju riječi moje kćerke. Ja sam simpatizer Želje, ali naglašavam, simpatizer, ali ne i navijač. Ako me pitate, navijam za Bajern iz Minhena, a od malih nogu navijač sam Dinama iz Zagreba. Naprimjer, onu noć kada je Željo osvojio Kup BiH, grupa navijača došla nam je pod prozor i pjevala: "A da me vidi babo" - kaže Ibrahim.

U petak je Merjem imala matursku večer, a nakon završetka Srednje škole, mlada Sarajka nastavit će raditi kod oca u ateljeu.

- Fakultet neću sada upisivati, možda iduće godine. Pomagat ću ocu u radnji onoliko koliko budem mogla. A ovo što se izdešavalo, mogu reći da mi mnogo smeta kada mi na ulici pjevaju ove riječi i stalno mi dobacuju. Uvijek me prepoznaju i ne mogu izaći iz kuće a da ne čujem riječi: "Da me vidi babo." Ne stidim se svoje izjave. Šalju mi poruke, ali im ne odgovaram. Ja sam to izjavila i moram se nositi s tim, mislim da uspijevam - kaže Merjem.

Inače, Hrle ima slikarski atelje na Baščaršiji. Naglašava kako ne voli kada ga zovu umjetnikom.

- Nisam čovjek koji voli riječ "umjetnost", ali se prilagođavam datom terminu. Prozvali su me čaršijskim slikarom, a mislim da sam čovjek koji oslikava dušu i ono što je u meni. Većina mojih slika predstavlja scene iz mog djetinjstva, ali ima i komercijalnih motiva, koji mi se, realno, gade. Također, imam sliku posvećenu supruzi, ali i mojoj muzi, ženi koja mi predstavlja inspiraciju - govori Hrle.

Pored Merjem, ima kćerku Iris i sina Salahudina.

- Iako su mi kćerke završile Umjetničku školu, nikada neće moći nastaviti ono što sam ja započeo. To što sam započeo, ja ću završiti, a oni nek završavaju svoje - pojašnjava otac.

Bh. umjetnik, koji živi na Baščaršiji, prodao je veliki broj slika. Ipak, priznaje da je kokuz, kao i ostali umjetnici.

- To će izgledati kao da se hvalim, ali sam prodao veliki broj slika, nešto sam poklonio, a neke sam prodao po nižim cijenama. Jednu sam sliku prodao za 12.000 KM, a jednu za 8.000 KM. Živim turbulentno, volim život i sigurno je da ga gledam iz neke drugačije perspektive - govori Ibrahim.


- Kako jedna ozbiljna firma kao što je "Jeger" može da, bez mog pristanka, uzme ime i sliku moje kćerke? Saznao sam da se njena slika s reklamom "Jegera" vrti širom Europe. Dobio sam informaciju od prijatelja da je to vidio na ulicama Minhena, potom je grupa iz Beograda zvala i ponudila joj 1.000 eura da glumi u njihovom spotu za pjesmu "Da me vidi babo", koju su snimili po njoj. Morat ću nerado pokrenuti sudski postupak iako sam nedavno izašao iz jednog takvog, jer me je poduzeće "Rad" tužilo za krađu kante koju sam ofarbao - pojašnjava Hrle.

O sebi i vrsti umjetnosti kojom se bavi, Ibrahim kaže da je tu najbolji.

- Posljednja izložba zvala mi se "Simply the Best". Ljudi misle da sam prepotentan, ali da bi se bavio ovim poslom, moraš imati svoj svijet i "filing". Ja sam najbolji u tom svijetu. Imam milion poziva za izložbe iz Nizozemske, Barcelone, Istanbula, Rijeke te iz Stoca, odakle je moje porijeklo. Moj je život užitak. Želim da odem na Bukovik, da pričam sam sa sobom i zapalim džoint. Pušim 30 godina i to ću raditi dok ne umrem, toga se ne stidim - govori Hrle.

 

dnevniavaz.ba