Velika većina čak i danas vjeruje u ove mitove, a to su čiste gluposti

razvod - svađa
Naravno da je stvar završila jako loše, a na pitanje otkud joj je takva ideja pala na pamet, žena je izjavila da joj je tu "metodu" savjetovala majka. Iako nikad prije nismo čuli za takvu "metodu kontracepcije", postoje mnoge, širom prihvaćene, kojima se liječnici gotovo identično čude.

Evo nekih od najraširenijih mitova, pa će vam odmah biti jasno zbog čega je itekako važno da ljudi znaju činjenice.

Ako muškarac izvuče penis prije ejakulacije, žena ne može ostati trudna

Ovo nipošto nije metoda kontracepcije, jer iz penisa može izaći tekućina i tijekom samog seksa i prije nego on doživi orgazam. To se zove preejakulat i budući da sadrži spermu, može rezultirati trudnoćom.

Jedine metode kontracepcije su prezervativi i pilula

Iako su ove dvije metode i dalje najraširenije, postoji ih više od deset. Za muškarce nažalost postoje samo kondomi i sterilizacija, dok žene mogu koristiti i intrauterine uloške i druge metode.

Ne možete zatrudnjeti ako se seksate stojećki

Ne možemo vjerovati, ali neki i dalje nisu svjesni toga koliko su spermiji dobri plivači i da ih gravitacija neće nimalo spriječiti da oplode jajašce.

Ne možete zatrudnjeti ako se seksate za vrijeme menstruacije

Mnoge žene vjeruju da su plodne samo par dana u mjesecu. Ovo je mit iz razloga što velik broj žena nema redovit ciklus, pa je teško odrediti kad je točno ovulacija. Također, spermiji mogu u tijelu živjeti do sedam dana, tako da mogu čekati na povoljan trenutak.

Ne možete zatrudnjeti ako se prvi put seksate

Ovaj mit uzrokovao je mnoge neplanirane trudnoće. Ako spermij stigne do jajašca, nema veze je li vam ovo prvi ili stoti spolni odnos.

Dva prezervativa su signurnija od jednog

Iako možete misliti da dodatni sloj nudi dodtanu sigurnost, ovo nije istina. Dapače, to povećava rizik od pucanja. Ako se koristi ispravno, muški prezervativ je 98 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće.

Žena ne može zatrudnjeti ako ide na wc ili pod tuš odmah poslije seksa

Ponavljamo, spermiji su fantastični plivači i ne možete ih samo tako istjerati iz tijela ili isprati. Dok žena dođe do kupaonice, spermiji su već daleko odmakli i ništa ih ne može zaustaviti na njihovom putu.

U redu je ponovno upotrijebiti iskorišteni prezervativ, ako nemate novi pri ruci

Ovo nije nimalo sigurno. Prezervativi (za muškarce, ali i žene) dizajnirani su za jednokratnu upotrebu, tako da ih ni slučajno nemojte isprati i pokušati opet koristiti.

Plodnost odjednom nestane kad navršite 35 godina

Bez obzira što čuli, žene ne postaju neplodne preko noći. Istina je da se smanjuje mogućnost začeća, ali to je postepen postupak i razlikuje se od žene do žene, te mnoge najnormalnije ostanu trudne i rode u četrdesetima.

Žena ne može zatrudnjeti ako doji

Mnoge neplanirane trudnoće dogode su upravo u prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, upravo zbog ovih dezinformacija. Žena je mogla već početi ovulirati a da to i ne zna i može najnormalnije zatrudnjeti.

Od kontracepcije ćete se udebljati

I dalje je široko rašireno vjerovanje da će žene koje su na piluli ili koriste neki drugi oblik hormonalne kontracepcije obavezno dobiti i koji kilogram viška. Pilule utječu na više stvari, ali ne nužno i na vašu figuru.

Svako toliko biste trebali uzeti 'predah' od pilule

Nema potrebe za pauziranjem s pilulama, jer se hormoni ne mogu nagomilati. Na početku razvoja pilula, dok nisu postojala brojna istraživanja, to se savjetovalo, no danas se zna da ne postoje nikakve dobrobiti za ženino zdravlje ili plodnost ako povremeno prestane s uzimanjem hormonalne kontracepcije.

Pilula 'za jutro poslije' može se koristiti isključivo sljedeće jutro

Za početak, sam termin pilule za jutro poslije nije točan, jer se te pilule mogu komotno popiti do tri dana nakon seksa.

Možete koristiti losion za tijelo na kondomima ako nemate drugih lubrikanata pri ruci

Iako vas brojni proizvodi u kupaonici mogu mamiti da ih uzmete ako vam treba dodatna lubrikacija, znajte da proizvodi na uljnoj bazi, kao što su ulje za tijelo, kreme, losioni i vazelin, ne funkcioniraju dobro s kondomima od lateksa. Oni ih naime mogu oštetiti, te oni mogu lakše puknuti.

Dugotrajno korištenje kontracepcije može ženu učiniti neplodnom

Ovo je potpuna besmislica. U trenutku kad žena prestane koristiti kontracepciju, njezina će se menstruacija i plodnost vratiti na staro, a samo o metodi kontracepcije ovisi hoće li se vratiti odmah ili će trebati neko vrijeme. Jedini izuzetak je, naravno, sterilizacija, iako se u nekim slučajevima kod muškaraca može obrnuti, tj. vratiti na staro.

Izvor: net.hr