FOTO  Uspješno završeno studijsko putovanje u sklopu projekta Bicikliranjem kroz povijest

biciklizam, povijest, pruga
Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje s primjerom dobre prakse i iskustva u Parenzani - Istra, kako bi lokalni dionici uvidjeli prednosti biciklističkog turizma i buduće staze Ćiro u Hercegovini i Dubrovačko - neretvanskoj županiji.

Parenzana je bila uskotračna pruga koja je povezivala Trst s Porečom, prometovala je od 1902. do 1935., a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza. 2002. godine povodom100-tog rođendana pruge pokrenut je EU projekt revitalizacije Parenzane. Ciljevi projekta bili su revitalizacija "Parenzane" putem turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Slovenije, zaštita trase, povezivanje postojećeg kulturnog i tehnološkog nasljeđa u jedinstveni turistički proizvod.

Tijekom studijske posjete sudionici: osoblje projekta ‘'Bicikliranjem kroz povijest'' - Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘'Ćiro'' i dionici iz općina Ravno, Neum, Trebinje, Čapljina, grada Mostara : predstavnici TZ-a, općina, bicklističkih klubova, gospodarstvenici, i ostali su obišli biciklističku trasu Parenzana, muzej, lokalne gospodarske subjekte na trasi te se susreli s predstavnicima Istarske razvojne turističke agencije IRTA d.o.o. koji su sudionicima prenijeli primjere dobre prakse te ukazali na mogućnosti i prepreke u ovakvim projektima.

Projekt ‘'Bicikliranjem kroz povijest'' - Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘'Ćiro'', koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II je započeo u prosincu/decembru 2015. godine u trajanju od 24 mjeseca, a provodi se na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska). Nositelji projekta su Javno poduzeće ‘'Vjetrenica'' Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska). Partneri u projektu su: Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bike", Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum. Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude - biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom ‘'Ćiro''.