Tri brata u Albaniji zbog krvne osvete od rođenja nisu izašla iz kuće

Učiteljica dva puta tjedno dolazi u kuću da im održi nastavu, a sve što čini normalan dječiji život, kao što je odlazak u školu, igra s vršnjacima, pa čak i šutiranje lopte u dvorištu, njima je zabranjeno i nedostižno.

Ova braća su samo troje od oko 900 albanske djece koja čitavog života moraju da se kriju zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao Kanun.

Kanun obitelji ubijene osobe daje pravo na krvnu osvetu, to jest da nekažnjeno ubije ubojicu, ili bilo kog muškog člana njegove obitelji, što se često nastavlja sve  dok svi muški članovi obiju obitelji ne budu pobijeni.

Ubojstva po pravu na krvu osvetu u Albaniji se nazivaju Gjakmarja, odnosno "uzimanje krvi", i u pitanju je stari običaj, za koje neki povjesničari tvrde da mu korijeni sežu još iz brončanog doba.

Pod komunističnom vlašću ovaj običaj je bio praktično iskorijenjen, ali sa povratkom demokracije vratio se i on, kao i mnogi drugi aspekti običajnog prava nepilagođeni suvremenom dobu.

U današnje vrijeme, oni i dalje utječu na život mnogih Albanaca, bez obzira da li su kršćani ili muslimani, u oblastima života kao što su obitelj, brak, prenos svojne, nadoknada štete i ponašanje u društvu.

Mada Kanun formalno zabranjuje ubijanje žena, djece i staraca, u praksi se od njega ne preza, naročito kada su u pitanju muška djeca, tako da su ponekad i čitave obitelji osuđene na kućni pritvor.

U želji da pomogne ovakvoj djeci, bez osobne krivnje osuđenoj na zatvor, albansko ministarstvo prosvjete je organiziralo učitelje, koji ih posjećuju tri puta tjedno i drže im ukupno po deset sati, kako bi stekla makar osnovno obrazovanje.

- Šaljemo nastavnike iz najbližih škola, najradije one koji su djeci predavali i ranije, ako su školu pohađala normalno. Držanje nastave pod ovakvim okolnostima je teško, ali nastavnici čine sve što mogu - kaže zamjenik albanskog ministra prosvjete Halit Šamata.

Blic