Trgovine diljem Hercegovine dobro opskrbljene darovima

Božić, blagdan, Božić, čestitka, Božić, poklon, humanitarne akcije i apeli, Široki Brijeg, Ljubo Bešlić, božićna poruka, Božić, pokloni, obitelj, koncert, Čitluk, Božić, hkud brotnjo, Božićni kocert, Posušje, Božić, ukrasi, Božić, božićno drvce, Čapljina, HDZ BiH, Božić, darovi, Hercegovina, trgovine, Božić, Daria Krstičević, božićna čestitka, čestitka, dijete, pokon, Božić, Božić, čestitke, Božićne čestitke, HŠK Zrinjski, Eronet, Božić, čestitanje , Božić
Stoga je i ovogodišnji blagdan svetog Nikole zacijelo bio prigoda da simboličnom gestom razveseli djecu koja se tom svecu posebno mnogo raduju, a tako će zacijelo biti i tijekom cijelih božićnih blagdana.


Već prekosutra slavi se blagdan svete Lucije kada vjernici tradicionalno siju pšenicu. Predanja kažu da je običaj sijanja pšenice vezan uz bijeg svete Obitelji kada je Bogorodica, bježeći pred Herodovim vojnicima, zamolila seljaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tuda prošli, ali onda kad je sijao pšenicu. Kada su progonitelji stigli, pšenica je, začudo, izrasla velika i gusta zbog čega su vojnici odustali od daljnje potjere misleći da je to bilo davno.

A uz blagdane se redovito veže i kupnja darova. Ovih su dana sve trgovine, osobito one darovne, u Hercegovini opskrbljene različitim vrstama igračaka, slatkiša i ostalih darova za djecu te prigodnim darovima za odrasle, piše Večernjak. Neke su trgovine već pripremile i božićne paketiće s darovima u kojima se, uz slatkiše, nalaze i lutke, automobili, pištolji i brojne druge najrazličitije igračke, što, dakako, ovisi o spolu djeteta, ali i raznoliki darovi za odrasle.

Veliko zanimanje roditelja za nabavu darova za djecu počelo je pred blagdan sv. Nikole i zasigurno će trajati do Božića kada će se djeca obradovati darovima koje će im Djed Božićnjak ostaviti ispod božićnog drvca. Roditelji ove godine svojoj djeci najviše kupuju različite igračke, slatkiše, lutkice, autiće ili pripremljene paketiće, a tek rijetki i nešto skuplje darove poput mobitela, tableta.

Iz razgovora s vlasnicima trgovina, Vecernji.ba doznaje da su cijene igračaka uglavnom na razini prošlogodišnjih ili su, pak, koju marku skuplji. Od prodavača smo doznali da Brotnjaci ovisno i imovnom stanju za nabavu darova uz blagdan sv. Nikole i Božić najčešće izdvajaju 10 do 30 maraka, a tek rijetki 50 pa i 100 maraka.

Vecernji.ba