FOTO  Transilvanija, legendarna rumunjska pokrajina: Tajanstveni dom grofa Drakule

Transilvanija
Osim legendama i zamcima, ova pokrajina može se pohvaliti i predivnom prirodom te izuzetno bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem.

Gotički dvorci

Sam spomen Transilvanije, kod mnogih pobuđuje razmišljanje o nečemu tajanstvenom i nestvarnom. Mnogi je smatraju europskim draguljem, čiji jedinstveni gotički dvorci i srednjovjekovni utvrđeni gradovi ostavljaju dubok dojam na posjetitelje.

Transilvanija u prijevodu s latinskog znači "kroz šumu", a nekad su je naseljavali uglavnom Germani, dok je danas dom velikog broja nacionalnih manjina.

Prvi spomenik koji turisti posjete je gotički zamak ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina u mjestu Hunedoara. Zamak je okružen provalijom, a do njega se dolazi preko rampe. Danas je u njemu muzej feudalizma.

Najpoznatiji transilvanijski gradovi su Sibinj, Sigišoara i Brašov. Oni su, ujedno, i najposjećeniji.

Sibinj je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova. Bio je ograđen sa tri reda zidina. Od zanimljivosti u gradu, treba izdvojiti i muzej "Brukenthal" s bogatom kolekcijom umjetnina austrougarskog guvernera Samuela Von Brukenthala, koji je tu živio krajem 18. stoljeća.

Grad Sigišoara u potpunosti je pod zaštitom UNESCO-a. Smješten je na brdu, a krasi ga 19 obrambenih kula pa predstavlja najslikovitiji transilvanijski grad.

Ipak, ono što ga izdvaja jeste činjenica da je to rodno mjesto Vlade Tepeša, nadaleko poznatog kao grof Drakula.

Stokerova knjiga

Zahvaljujući irskom piscu Bramu Stokeru, od nekadašnje povijesne osobe napisao je priču o Drakuli. Njegov lik je izmišljeni vampir, a Stoker je sasvim slučajno naletio na lik vojvode Vlade Tepeša dok je pisao knjigu. Zahvaljujući tome, danas mnogi ljudi iz cijelog svijeta, zavedeni američkim filmovima i komercijalizacijom njegovog lika, posjećuju ovo mjesto.

Brašov je najveći grad cijele pokrajine. Zanimljivo je da je Rumunjima u prošlosti bilo dozvoljeno da samo jednom godišnje posjete ovaj grad.

Najposjećenija rumunjska turistička atrakcija, dvorac Bran također se nalazi u ovom gradu. Bran je mnogima poznatiji i kao Drakulin dvorac, jer potječe iz srednjeg vijeka, a smješten je na litici. Iako ovaj dvorac nema nikakve veze s Vladom Tepešom, to turistima nije bitno, jer dvorac izgleda kao iz filmova, a u njegovoj unutrašnjosti smještene su brojne suvenirnice i dućani.

Jesenja atrakcija

Transilvanija je mjesto brojnih legendi i srednjovjekovnih dvoraca sa prekrasnom prirodom i nesvakidašnjim pejzažima. Planinska sela, zaboravljena u prošlosti, s kućama koje su stare i po stotinu godina, raštrkane po obroncima i uz nevjerojatnu kombinaciju boja gustih šuma u kasnu jesen, najveća su turistička atrakcija u ovom periodu godine.

Crna crkva čađavih zidova

Istinski transilvanijski biser je srednjovjekovni grad Brašov. Njegov turistički adut je takozvana Crna crkva, najveća gotička crkva u istočnoj Europi. Ponosi se najvećim crkvenim zvonom u Rumunjskoj, teškim šest tona. Ime je dobila zbog zidova s debelim slojem čađi, koju je dobila još 1689. godine nakon velikog požara.