Tigrovi, meduze ili delfini: Koji ste vi tip roditelja?

obitelj, hrana za jelo, namirnice, veze, važnost, dijete, roditelji, zabrane, liječnici, upozorenje, laganje, djeca rast, roditelji, roditelji, tipovi, rečenica, roditelji, djeca rast, djeca rast, roditelji, stvari, roditelj, dijete, učenje, roditelji, djeca, opasnost

Odlučni i pomalo prenapadni "roditelji Tigrovi" dobili su veliki publicitet te postali predmet brojnih rasprava na portalima vezanim uz roditeljstvo, a uskoro su se skovali i termini "roditelj Meduza" te "roditelj Delfin"...

Pogledajte što koji stil odgajanja označava te saznajte jeste li roditelji Tigrovi, Meduze ili Delfini.

1. RODITELJI TIGROVI

Roditelji Tigrovi bave se mikro upravljanjem djetetova života kako bi postigli ono što žele, odnosno usmjerili dijete na put za koji misle da je pravilan. Ovaj tip roditeljstva potječe od azijskih zemalja u kojima je vrlo važno da dijete postigne vrhunske rezultate. Roditelji Tigrovi puni su ljubavi i podrške, no ni u kom slučaju nisu popustljivi i ne propuštaju adekvatno kazniti dijete kad napravi nešto loše. Kod djeteta pokušavaju pobuditi smisao za samokontrolu i disciplinu. Zbog svega toga djeca ih znaju doživljavati hladnima, no ne i odsutnima.

2. RODITELJI MEDUZE

Roditelji meduze potpuna su suprotnost od Tigrova te imaju pomalo hipijevski pristup odgajanju. Ne vjeruju u kazne i preblagi su prema svojoj djeci. Nemaju stroga pravila, ne postavljaju ciljeve i ne traže previše od djeteta. Žele da njihova djeca sama zaključe što žele raditi te nauče što je dobro, a što loše, no upravo zbog toga djeca roditelja Meduza ponekad znaju biti bez fokusa te besciljno tumarati životom.

3. RODITELJI DELFINI

Roditelji delfini balansiraju između dvije velike suprotnosti kao što su Tigrovi i Meduze. Čvsti su, no istovremeno suosjećajni. Imaju zadane ciljeve i pravila kojih se treba prdržavati, no cijene kreativnost te su fleksibilni kad su dogovori s djetetom u pitanju. Važno im je usmjeriti dijete no i imati dobar odnos s njim te mu pomoći da se izgradi kao osoba koja se sama može snaći u životu, a koja opet neće "gaziti po tuđim leđima" da bi došla do vlastitog cilja.

Izvor: index.hr