Sve zablude o najdražem 'crnom napitku'

kava
Iako je dobar izvor različitih pozitivnih efekata po ljudski organizam, kava može imati i vrlo štetne posljedice.

Kava smanjuje umor

Kava zapravo prikriva umor, tako što blokira njegov centar. Pod uticajem kave, izaziva veći umor u odnosu na momente kada izbjegnete ovaj topli napitak.

Kava povećava radnu sposobnost

Istraživači koji su vukli teške sanke preko Grenlanda prestali su piti kavu, muškarci koji su po snijegu i ledu vukli teške sanke, pili su dvije do tri kave popodne i navečer, ali su shvatili da im to ne odgovara, pa su sebi postavili ograničenje na jednu šoljicu tijekom jutra.

Kava povećava koncentraciju

Osobe kojima kava podiže koncentraciju su zapravo oni kojima se sposobnost koncentracije smanjila upravo zbog učestalog konzumiranja kave. Kada se oslobodite ove navike, vrlo brzo ćete se vratiti na staro.

Kava ne izaziva depresiju

Depresija može nastati kao loša posljedica ispijanja crnog napitka, a ovu "bolest", nevjerojatno, liječi kava. Ukoliko se ne popije određena doza, ljubitelji kave osećaju tegobe poput glavobolje, mučnine i iscrpljenosti.

Pozitivni utjecaji kave

Kava je zdrava kada se konzumira umjereno. Nedavno je otkriveno da je ona veliki izvor antioksidansa i da ima mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje čovjeka. U umjerenim količinama, Kava smiruje krvni sistem i stimulira mišiće, poboljšava cirkulaciju i pojačava moždanu aktivnost, piše B92.net.