Znanstvenici su pronašli zamjenu za naftu!

Znanstvenici sa sveučilišta Princeton objavili su kako je naftu moguće zamijeniti sintetskim gorivom koje je kombinacija ugljena, prirodnog plina i bio-goriva. Uvođenjem sintetskog goriva emisija stakleničkih plinova u toj zemlji bi se smanjila za 50 posto, a znanstvenici su poručili kako bi se to gorivo moglo koristiti u klasičnim automobilima bez posebne prilagodbe.

Profesor Christodoulos Floudas i njegov tim, piše Science Daily, poručili su kako unatoč brojnim pogodnostima zamjena nafte sintetskim gorivom neće biti brza ni jednostavna. No ističu da se radi o ekonomski isplativom načinu zamjene nafte.

Prema njihovim procjenama SAD-u bi trebalo između 30 i 40 godina da se u potpunosti prebaci na sintetsko gorivo, a ukupni troškovi tog projekta iznosili bi čak 1.100 milijardi dolara.

Ujedno se ističe kako je tehnika proizvodnje sintetskog goriva izumljena u Njemačkoj 1920-tih godina te je poznata pod nazivom Fischer-Tropschov proces. Inženjeri i znanstvenici su taj proces znatno usavršili od tada te je znatno povećana učinkovitost. Do sada se nisu gradile centrale za proizvodnju sintetskog goriva jer su cijene nafte bile 'niske', a troškovi gradnje takvih pogona visoki.

Danas.hr