Wi-Fi odlazi u povijest: Stiže 100 puta brži Li-Fi

wifi
...elika je mogućnost da se i danas mučite s internet brzinama koje nisu uvijek najbolje... No, dobre vijesti stižu iz Estonije. Tehnologija Li-Fi koja je predstavljena prije 4 godine, testirana je u stvarnim uvjetima i - radi! Tvrtka Valemenni tvrdi da ova tehnologija koja koristi LED svjetla za prijenos podataka može prenositi 1 Gb podataka u sekundi, što je 100 puta brže od prosječne Wi-Fi brzine.

Ova tehnologija izumljena je 2011. godine, a znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima uspjeli doseći brzine od čak 224 Gbps.

Naravno, u praksi zasad još nećemo doživjeti ovakve brzine jer Li-Fi prenosi podatke koristeći LED svjetla pa mu je domet ograničen. No, zbog tog ograničenja manje su šanse od hakerskih napada.

Li-Fi otvara i mnoge mogućnosti za smarthome, odnosno pametni dom, pojam koji sve češće možemo čuti. U budućnosti bi LED žarulje mogle imati dvije funkcije - osim što će osvjetljivati prostor, pomoći će i u kreiranju internetske mreže na koju će se spajati svi uređaji u kući ili stanu.
Osim Valemennija još nekoliko tvrtki razvija ovu tehnologiju, kao što su francuski Oledcomm i engleski pureLiFi. Obje tvrtke nude usluge instaliranja i održavanja Li-Fi mreže u uredima i kućanstvima, a pureLiFi garantira brzinu od 10 Mbps u sadašnjoj ponudi.

24sata.hr