FOTO  U Mostaru održana konferencija Marketing i digitalno doba

marketing, Mostar
Sudionici konferencije imali su prigodu čuti predavanja iz područja strateškog planiranja, dizajna i tržišnog komuniciranja te su se upoznali s pristupom koji uspješne korporacije koriste u odlukama o brendiranju i marketingu.

Direktor agencije Shift Brand Design iz Mostara Marin Musa kazao je prilikom otvorenja konferencije kako se ideja o njezinom održavanju izrodila iz razloga što novo doba predstavlja izazov.

- Svrha ove konferencije je predočiti širinu koju danas marketing obuhvaća. Prvi dio pokriva strateško razvojne teme, a drugi dio, nakon definirane strategije, ideja i dizajna, pojašnjava kako se odvija komunikacija s tržištem kroz kampanje, uključujući tradicionalne i digitalne medije - kazao je Musa, napomenuvši kako je agencija Shift Brand Design s današnjom konferencijom svečano obilježila svoj 10. rođendan.

Sveučilišni profesor s Ekonomskog fakulteta u Mostaru Zdenko Klepić govorio je i o poduzetničkom ambijentu u BiH, istaknuvši da se BiH po ocjeni Svjetske banke o lakoći poslovanja nalazi na 107. mjestu u svijetu.

- O tome kako je teško poslovati u BiH govori podatak i da je u našoj zemlji 50 posto osoba nezaposleno - kazao je Klepić, ocijenivši kako je marketing potreba i ključ uspjeha poduzetnika.

U sklopu konferencije "Marketing i digitalno doba" održano je šest predavanja te završna panel rasprava. Skup je započeo predavanjima stručnjaka iz područja brend strategije koji su pojasnili što to razlikuje uspješne od manje uspješnih brendova, kako ljudi doživljavaju brendove i oglašavanje, kako digitalno utječe na marketing, a govorili su i o važnosti dizajna te pokazali uspješne primjere iz prakse. Sudionici su mogli čuti i sve o javnom prostoru kao višeslojnoj platformi za odvijanje tržišnog komunikacijskog procesa, prednostima i manama javnih prostora, vizualizaciji i ostalim dimenzijama branda u realnom okruženju korisničke svakodnevice. Predstavljeni su im i pravni te etički aspekti komunikacije brenda, s brojnim primjerima iz prakse, prije svega na susjednom hrvatskom tržištu, ali i u svijetu. Na kraju su se sudionici upoznali o važnosti koje pružaju digitalni kanali pri kreiranju marketinške strategije.

Važnost konferencije "Marketing i digitalno doba" prepoznalo je i Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta te je ta institucija bila i službeni pokrovitelj ove konferencije, uz Filozofski fakultet u Mostaru i INTERA Tehnološki park.