FOTO  U Međugorju predstavljen program za borbu protiv terorizma i sigurnost djece na ulicama

U Međugorju predstavljen program za borbu protiv terorizma i sigurnost djece na ulicama
... 'Noviteti u IT tehnologijama', koju već tri godine za redom organizira mostarska tvrtka Katarina d.o.o.

Među brojnim novitetima u IT tehnologijama, eminentni stručnjaci su poslovnoj dvorani hotel Villa Regina predstavili programska rješenja za borbu protiv terorizma i za sigurnost građana na ulicama, koje već počinju koristiti organi zakonodavne vlasti i sigurnosti zemlje.

Matija Mandić ispred KING ICT-a je kazao kako je u današnje vrijeme velika odgovornost i zadaća tehnologije u borbi protiv terorizma, a odgovornost prema ovome problemu pokazao je predstavljanjem naprednog sigurnosnog koncepta u borbi protiv terorizma. Predstavio program videonadzora sa procesiranjem informacija koji ukazuje na incidentne i alarmantne događaje, na koje se može reagirati u samo nekoliko sekundi.

Kamere videonadzora sa visokom rezolucijom kako je pojasnio metamatematički obrađuju i procesiraju podatke na način da ukazuju na incidentne situacije.

„Svako vozilo koje prođe određenim koridorom biva detektirano, i trenutno se te oznake analiziraju u 4 baze podataka a to je registrirano, ukradeno, sumnjivo i vozilo stranih državljana koji nisu platili određene pristojbe, a policajcu se na mobilni telefon trenutno pojavi obavijest sa kojim je prekršajem prošlo vozilo, tako da odmah reagira", pojasnio je Mandić navodeći kako taj sustav ide do mjere da detektira čak lica sumnjivih osoba čak i pod maskom. Takav sustav videonadzora kako je kazano ima Ljubuški a njime se planiraju osigurati i ostali gradovi u BiH. Upravo taj sustav pod nazivom 'Renata' , pod motom da bez sigurnosti djece i svih građana na ulicama nema prosperiteta uradila je tvrtka IT Odjel na čelu sa Markom Lacom, koji je dobio podršku i Univerziteta za sigurnost i kriminalistiku iz Sarajeva.

„Naša vizija je stvoriti okruženje u kojem će naša djeca sigurno živjeti i stoga sa zadovoljstvom predstavljam ovaj program koji je mogu s ponosom reći izašao iz okvira Balkna", kazao je Laco. Naveo je specifikacije sustava 'Renata', za koji je njegova tvrtka prva u regiji uradila i aplikacije za smartfon 'Smart watckes' kojima građani mogu u svako doba na jednostavan način prijaviti policiji bilo kakvo narušavanje sigurnost.

„Radi se o kompleksnom analitičkom sustavu sačinjenom u nekoliko slojeva sa raznim tipovima senzora među kojima su radari ,videonadzorne kamere, koji daju povratnu informaciju i upozoravaju na moguće probleme i narušavanje sigurnosti, kazao Laco.

Tim sustavom kako je pojasnio prati se i aktivnost policajca na terenu čime se direktno djeluje i na njegovu efikasnost rada i vraćanje povjerenja građana u sustav zakonodavne vlasti.

Da je sustav itekako značajan potvrdio je i i zastupnik 'Radara' Davor Pivić, koji je govorio efikasnosti ovoga programa.

„Za samo mjesec dana svaki rada će se uz naplatu i najmanjih kazni isplatiti, a sigurnost svih gradova koji ga koriste podići na daleko veću razinu", ustvrdio je Pivić zadovoljan što će uskoro baš tim sustavom videonadzora biti osiguran veliki broj gradova u BiH.

Pored navedenih programskih rješenja veliki interes izazvali su Microsoft Cloud proizvodi, Tesla, Bosch,te Icom digitalni radio sistemi IDAS, a neke suradnje su dogovorene odmah nakon predavanja na zajedničkom druženju uz prigodnu zakusku.

„Organiziranjem ovakvih događanja nastojimo povezati i osnažiti regionalni ICT sektor kroz povezivanja stručnjaka, razmjenu znanja i uspostave poslovnih kontakata", kazao je direktor tvrtke Katarina d.o.o. Nikica Bevanda, koji je istaknuo značaj partnerstva i kontinuiranog usavršavanja. Predstavio je uspješno djelovanje tvrtke Katarina d.o.o , koja se kroz 19 godina rada specijalizirala na širem području informatike i zauzela lidersko mjesto u na području distribucije ICT opreme kao i izgradnji i implementaciji suvremenih informacijskih i komunikacijskih rješenja.