Tek se navikavamo na 5G, a već se radi na 6G mreži

6G mreža
Ilustracija

Iako je 5G glavna tema posljednjih godinu i pol dana, sada se već počelo pričati i o 6G mreži. U Sjedinjenim Američkim Državama 5G mreža sada je glavna i cijela država pokrivena je novom mrežom. 5G napreduje i širom svijeta, što vidimo i po jeftinim pametnim telefonima i kako bežična tehnologija brzo sazrijeva.

Nismo ni počeli da se navikavamo na 5G, a već se priča o 6G mreži. Svaka mreža traje oko jednog desetljeća, točnije svaka nova generacija, pa je rano očekivati da će se 6G mreža pojaviti tek krajem ovog desetljeća.

Ipak, već se priča o tome i razvija se, pošto su se na 'Mobile World Congressu' sastali znanstvenici i razgovarali o razvoju te mreže i kako će to teći.

Tingfang Ji, direktor 'Qualcomma' i čovjek koji ima više od 800 patenata pod svojim imenom, rekao je da ćete moći osjetiti 6G i da će ta mreža osjetiti vaše okruženje.

6G bit će daleko brži od 5G i bit će spona između realnog i digitalnog svijeta, pa će tako vaš telefon znati sve šta se događa u datom trenutku oko vas, kaže Ji.

Ji je 6G mrežu nazvao radarom i da će osjećaj biti znatno moćniji nego do sada, prenosi B92. Frekvencija 6G mreže bit će 1.000 puta brža od gigaherca.