FOTO  Studijsko putovanje pobjednika Startup Akademije

intera mostar, studijsko putovanje

...putovanje koje je uključilo posjet značajnim startup događajima i poslovnim inkubatorima u regiji. U okviru toga, pobjednički timovi iz dva ciklusa akademije u Inovacionom Centru Banja Luka, BIT Centru Tuzla i INTERA Tehnološkom Parku protekli tjedan proveli su na zanimljivom putovanju koje im je omogućilo razmjenu iskustava, stvaranje novih kontakata te uvid u primjere dobre prakse u regiji.
Prva stanica putovanja bila je PODIM Konferencija u Mariboru, u Sloveniji. PODIM je najveća i vodeća konferencija o poduzetništvu, startupima i inovacijama u Alpe-Adria Regiji koja pruža dva dana intenzivnih radionica i prilika za umrežavanje, a ove godine bilježi svoje 36. izdanje. Ove godine fokus je bio na temi skrivenih mogućnosti startupa i načina na koji oni revolucioniziraju poslovanje i poslovno okruženje. Timovi su imali mogućnost čuti priče nekih od najistaknutijih startupa, predavača i poduzetnika iz regije, ali i ostatka Europe i svijeta.

Nakon Maribora uputili su se u Novi Sad, gdje se održavao 4. novosadski Startup Weekend. Timovi su i sami sudjelovali na događaju - neki su prezentirali nove ideje, drugi su se priključili ostalim timovima, a pobjednički tim drugog ciklusa akademije iz Mostara (Amra Žužić Bećirbegović i Sanjin Bećirbegović) čak je osvojio treće mjesto. Osim sudjelovanja na događaju, posjetili smo i Poslovni Inkubator Novi Sad, uz pratnju Đorđa Ćelića, direktora inkubatora.

Zadnja stanica putovanja bio je Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP). Domaćini su prezentirali način funkcioniranja njihovog inkubatora, a par njhovih startupa prezentiralo nam je svoje ideje. Nakon toga naši timovi su prezentirali vlastite ideje, a ZIP-ovi mentori su im dali sugestije i korisne povratne informacije za daljnji rad.

Osim uvida u način na koji funkcionira startup scena u zemljama u regiji, ovo putovanje bilo je i izvrsna prilika za umrežavanje samih timova koji dolaze iz različitih dijelova BiH, a za koje se nadamo da će rezultirati njhovom suradnjom pri implementaciji poslovnih ideja.

Projekt Startup Akademija provodi se u suradnji s ICBL-om iz Banja Luke i BIT Centrom iz Tuzle, a financiran je uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH.

Zahvaljujemo se svim organizacijama na gostoprimstvu i radujemo se suradnji i u budućnosti.