Što ćemo sve doživjeti do 2030.

Tako barem tvrdi novo izvješće američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća sastavljeno od mišljenja svih 16 obavještajnih agencija u SAD-u.

Kako prenosi Bloomberg, ta organizacija na 140 stranica navodi sve opasnosti i prilike koje bi se tijekom narednog razdoblja mogle pojaviti pred narodima i gospodarskim sustavima. Te promjene uzrokovat će četiri "megatrenda" koji, prema američkim obavještajnim analitičarima, transformiraju svijet u kojemu živimo. To su kraj američke dominacije svijetom, rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtjevi osporavaju položaj vlade te gordijski čvor nestašica vode, hrane i energije.

"Nalazimo se na ključnom križanju u ljudskoj povijesti koje bi moglo dovesti do potpuno različitih budućnosti. Mi želimo potaknuti one koji donose odluke, bilo u vladi bilo izvan nje, da razmišljaju i planiraju dugoročno kako se negativne budućnosti ne bi pojavile i kako bi one pozitivne imale više šansi", piše predsjednik Vijeća Christopher Kojm. Izvješće, čiji je glavni autor savjetnik NIC-a Mathew Burrows, plod je 18-mjesečnog rada koji se sastojao i od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz Europske unije i još 14 zemalja.

Proteklo je razdoblje vođeno čimbenicima kao što su tehnološki napredak, migracije i ratovi. Na prvom mjestu čimbenika koji će oblikovati utjecaj "megatrendova" u sljedećem razdoblju je globalno gospodarstvo koje je vrlo osjetljivo na krize i velike razlike između nacionalnih gospodarskih sustava.

Tu su i rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, promjene u gospodarskoj moći, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane i američka neovisnost o energiji. Kao jednu od promjena autori izvješća navode pomak gospodarskoj utjecaja prema istočnim i južnim zemljama. Očekuje se da će do 2030. godine američki, europski i japanski udio u prihodima na svjetskoj razini pasti ispod 50 posto.