Skandal koji je potresao svijet: u Mozilli napravljen dodatak koji će korisnike Firefoxa zaštititi od Facebooka

Firefox, mozilla, Facebook socijalna mreža
Skandal oko Facebooka već se danima ne stišava otkako je otkrivena nedovoljna zaštita privatnih podataka korisnika. Podaci o preko 50 milijuna korisnika dospjelo je u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja je pak to iskoristila za manipuliranje glasačima.

U jeku skandala koji potresaju Facebook, Mozilla po novom ima dodatak za svoj web preglednik Firefox koji onemogućava Facebook u praćenju vaših online navika, javlja Verge.

Novost je Facebook Container koji stvara plavi tab u web pregledniku koji izolira korisnikovo surfanje Facebookom od ostalih aktivnosti na webu. Trebao bi spriječiti Facebook u prikupljanju podataka o web odredištima koje posjećujemo, kao i da nas cilja oglasima i drugim porukama.

Kako objašnjava Verge, kliknete li na poveznicu u Facebooku otvorit će novi tab, odvojen od Facebook Containera, a ako kliknete na dugmad za dijeljenje na Facebooku na drugim web odredištima učitat će ih u poseban plavi tab. Nova Mozillina ekstenzija možda ne bi spriječila skandal s tvrtkom Cambridge Analytica, ali može onemogućiti Facebook da prati ono što radite izvan njegovih granica. Mozilla već blokira oglase i softver za praćenje u Firefoxovom privatnom režimu rada

vijesti.hr