Šesti rođendan, ima li facebook budućnosti?

Facebook svakog dana postaje sve veći i veći. Prošle godine je u samo  zabilježio rast broja korisnika za oko 200 miliona. Statistike objavljene ovog tjedna govore da se na ovu društvenu mrežu u samo 30 dana 2010. godine učlanilo oko 23 miliona novih korisnika.

Ovaj servis zauzeo je centralno mjesto u modernoj kulturi.  Na svojim profilima korisnici imaju na stotine prijatelja, čak i onih koji nikada u životu neće upoznati . Sve to ukazuje na zaključak da je Facebook "došao da ostane", ali da li će se to zaista dogoditi, pita Tim Malbon, novinar lista Telegraph.

 Povijest Interneta puna je podataka o gašenju društvenih mreža poput Six Degrees, Firefly, Friendster i Friends Reunited. Svaka je, baš poput Facebooka, doživjela dramatičan rast popularnosti, dok ih korisnici nisu počeli napuštati zbog neke druge mreže.

Pitanje je - zašto bi Facebook trebao imati drugačiju sudbinu? Vjerujemo li da je, poput Lehman Brothersa, jednostavno "prevelik da bi propao"? Šta bi ga moglo dovesti do toga i šta bi ga moglo zamijeniti?

Najprije bi to mogao biti sam Facebook, preciznije njegova opcija Facebook Connect, koja korisnicima dozvoljava da se logiraju na druge web stranice koristeći podatke za logiranje na Facebooku . To je sjajna ideja, ali ona daje sve manje razloga za posjetu Facebooku.  A ako ne posjetite Facebook , nećete vidjeti njihove reklame.