Posljedice dječjeg, nekontroliranog korištenja tehnoloških dostignuća

tehnologija, ciber, internet, računala, računala, internet, odrastanje, tipkovnica, kompijuter, djeca
„Podaci iz naše studije pokazuju da je u slučaju mobilne telefonije tehnološki nasilničko ponašanje doživjelo 24,6 posto tinejdžera, a 29 posto u odnosu na Internet. U velikoj većini slučajeva, ova zlouporaba traje mjesec dana ili manje", kaže Sofija Buelga , suautor studije i istraživač na Sveučilištu u Valenciji. Istraživanje, koje je objavljeno u najnovijem broju časopisa Psicothema, provedeno je u 2009. u Valenciji pomoću ankete u 11 srednjih škola, a sudjelovalo je 2.101 tinejdžer u dobi između 11 i 17 godina, od kojih je bilo 1.098 dječaka i 1.003 djevojčice.

Mobitel najčešće sredstvo cyber nasilja

Prema riječima stručnjaka, ovaj cyber bullying traje manje od mjesec dana za većinu tinejdžera. Iako je cyber bullying kratkotrajan problem za većinu adolescenata, tu je relativno mali, ali značajan postotak tinejdžera koji su predmet zlostavljanja umjerenog (manje od jednog napada tjedno) i snažnog intenziteta (više od jednog napada tjedno) tijekom više od tri mjeseca, 4 posto između 3 i 6 mjeseci i 3 posto više od godinu dana. U slučajevima, kada je nasilje umjereno i traje više od tri mjeseca, najčešće korišteno sredstvo za to je mobitel. „To bi se moglo objasniti njegovom dostupnosti i središnjom važnosti koju mobilni telefoni imaju u životu mladih. Prethodne studije su pokazale da tinejdžeri u dobi između 12 i 14 godina imaju prosječno tri mobilna telefona, a 63 posto njih ih nikada nisu isključiti", objašnjava Buelga. „Više cyber bullyinga se događa u prvim godinama boravka u školi nego u kasnijim, kako kod mobilnih telefona tako i za Internet", kaže ona.

Najviše internet nasilja bilježe Estonija i Rumunjska

Studija pokazuje da u većini slučajeva djevojčice trpe više nasilja nego dječaci, osobito verbalnog zlostavljanja, narušavanja privatnosti, širenja glasina i socijalne isključenosti. „Vrlo je važno podizati svijest kod mladih ljudi o tim problemima, jer oni često nisu svjesni posljedica svojih akcija. Postoje velike metodološke razlike između zemalja i istraživanja o učestalosti nasilničkog cyber ponašanja. Ove nejednakosti objašnjavaju zašto stopa nasilja iskazana u takvim istraživanjima varira između 5 i 34 posto", objašnjavaju stručnjaci. Izvješće EU, Kids online, objavljeno ove godine u 25 europskih zemalja, pokazuje da prosječna stopa Internet nasilničkog ponašanja u Europi iznosi 5 posto. Najviše ovih pojava prijavile su Estonija i Rumunjska. U međuvremenu, najnovije izvješće španjolskog pučkog pravobranitelja zaključuje da je u 2007. godini stopa elektroničkog nasilničkog ponašanja među učenicima srednjih škola u Španjolskoj iznosila 5,5 posto. „Tehnologija dobiva sve veću važnost u svakodnevnom životu. To je razlog zašto trebamo više poučavati ljude kako da je koriste odgovorno i pozitivno", zaključuje Buelga. (Izvor: FECYT - Spanish Foundation for Science and Technology).

Republikainfo.com