Počinje zlatno doba tehnološkog napretka

inteligencija
Tako barem tvrde neki od najboljih Microsoftovih naučnika koji 2016. godinu vide kao prekretnicu za tehnološku industriju i početak transformacije koju možemo očekivati tijekom sljedećih deset godina i koja će utjecati na sve aspekte naših života - od konverzacije među ljudima, zaposlenja do brojnih industrija i naučnih otkrića, a nositelj te transformacije bit će upravo vještačka inteligencija.

Eric Horvitz smatra kako ćemo, zahvaljujući napretku tehnologije, sljedeće godine "prirodnije razgovarati s računarima i telefonima" odnosno s virtualnim asistentima koji će postati sve inteligentniji, a napredak vještačke inteligencije dovest će do velikih naučnih otkrića, ponajviše u područjima poput energetike, biologije i medicine.

Napredak vještačke inteligencije bit će tako velik i računara će s vremenom postati toliko "pametna" da ćemo s njima imati slične etičke i pravne odnose kakve danas imamo s doktorima i pravnicima, smatra Kate Crawford iz Microsoft Researcha.

Prema Lili Cheng, već ove godine većina mladih svoje će prve poslove raditi u virtualnom, a ne fizičkom okruženju, zbog čega ćemo početi drugačije razmišljati o načinu na koji radimo i dizajniramo gradove, kvartova i lokalne zajednice, dok će sve više mladih u školi učiti programiranje te će moći "stvarati iskustva koja svakodnevno koristimo", odnosno učinkovitije će dizajnirati i kontrolirati na koji način računara utječu na naše živote.

Jasmin Fisher posebno je naglasila utjecaj tehnologije na zdravlje jer će interdisciplinarne tehnologije produžiti i poboljšati živote pacijenata s kompliciranim bolestima.

Što se ostalih tehnoloških predviđanja za 2016. tiče, treba spomenuti i razmišljanja Microsoftovog naučnika Billa Buxtona koji vjeruje kako će, kada je u pitanju interakcija s računarima i digitalnim uređajima, sljedeće godina biti "godina stylusa", u što je ipak teško povjerovati - iako stylus zaista postaje sve popularniji, pogotovo na velikim tabletima.

Sriram Rajamani smatra da će 2016. označiti i početak nove generacije hardvera koji će garantirati potpunu sigurnost čak i u slučajevima u kojima hakeri "probiju" zaštitu operativnih sistema.

Ako se predviđanja Microsoftovih naučnika i inženjera pokažu tačnima, sljedeća godina zaista bi mogla označiti početak zlatnog doba tehnološkog napretka tokom kojeg bi računari postajali sve "pametnija", a jednom u nekoj daljoj budućnosti, čak i inteligentnija od ljudi - što je scenarij kojeg se mnogi pribojavaju.

Agencije