Pet detalja koje valja znati prije kupovine digitalnog fotoaparata

Iako se radi o napravi puno manjih dimenzija i služi u potpuno drugu svrhu, kupovina digitalnog fotoaparata, može biti jednako zahtjevna kao i kupovanje limenog ljubimca. Kako biste pronašli uređaj koji u punoj mjeri odgovara vašim potrebama, a da pri tom ne ostanete uskraćeni za ogromnu svota novaca ili možda živaca, trebali biste pripaziti na pet detalja.

Kako ćete koristiti fotoaparat?

Kako biste znali kolika svota novca će vam nestati s kreditne kartice, morate procijeniti u koju svrhu želite koristiti kameru. Odredite koji tip 'okidača' želite i krenite u potragu za kamerom koja će odgovarati vašim potrebama i željama.

U rekreativne svrhe - Ako želite zabilježiti trenutke koje ćete podijeliti sa svojim prijateljima na Facebooku ili objaviti na blogu, a želite da fotografije ipak budu kvalitetnije od onih napravljenih mobitelom odlučite se za osnovni polukompaktni, 'naciljaj i pucaj' fotoaparat.

Stilska osviještenost - Držite do stila i ne isključujete mogućnost da ćete se jednog dana zaputiti u grad kako biste fotografirali nekog slavnog dok šeće gradskim ulicama? Onda u odabiru svakako pripazite na seksi i stilski osmišljen dizajn fotoaparata.

Na putu - Ako ste često na putu, a smatrate da će vam glomazni fotoaparat predstavljati dodatno opterećenje, kao dobra kupovina definitivno će se pokazati visokokvalitetna kompaktna kamera koja ima ugrađene leće s širokim fokusnim rasponom (idealno bi bilo 28-200mm).

Igrajte se profesionalca - Ako za svoje fotografske vještine prvenstveno možete zahvaliti 'sve u jednom' fotoaparatima, a želite postati barem nešto što je jako blizu profesionalca, ciljajte na digitalni SRL i fotoaparate sa zamjenjivim lećama.

Koliko želite potrošiti?

Mislite li da je 350.000 kuna optimalna cijena koja opravdava vrhunsku kvalitetu, dizajn i mogućnosti fotoaparata? Ako ste se barem na trenutak zamislili, sljedeće savjete pomno proučite, jer ako nemate namjeru praviti 3D fotografije ispod površine vode, tolika svota teškog zarađenog novca bila bi bačena u vjetar.

450 - 1.900.00 kn - Nemojte paničariti i biti uvjereni da za cijenu od 560.000 kn ne možete dobiti pristojni fotoaparat koji će zadovoljiti vaše potrebe. Osnovni polukompaktni model koji je uz to dovoljno stilski privlačan sigurno neće završiti u košu za smeće nakon što ga maratonski istrošite na nekom partyju. Ne trebate se zamarati 'skromnim' nedostatkom piksela koji je karakterističan za takve modele, budući da bi veliki broj piksela uzimajući u obzir male senzore zaista jako srozao kvalitetu slika.

Odgovarajući modeli: Panasonic Lumix DMC-FP1A, Kodak EasyShare M380

2.300 - 5.600.00 kn - Što je veća svota novca s kojom raspolažete, to je širi potencijal vašeg potencijalnog fotoaparata. U navedenom cjenovnom rangu možete si priuštiti sasvim solidan digitalni SRL s kojim ćete čak biti i u mogućnosti snimati kratke HD video uratke. Kupovinom takvog proizvoda napravit ćete dobar potez ako znate relativno malo o fotografiranju, a željeli biste da vam to postane 'ozbiljniji hobi'. Ciljajte na kvalitetni DSLR s kombinacijom lako uporabljivih automatskih postavki i kreativnih ručnih kontrolnih postavki koji dolazi iz radionica Nikona, Canona, Olympusa i Pentaxa ili Sonyja. Pažnju usmjerite i na male fotoaparate koje imaju zamjenjive leće.

Odgovarajući modeli: Canon Eos Rebel T2i, Olympus EP2

5.600 - 9.000.00 kn - Nadobudni fotografi možda očekuju da je potrebno potrošiti i više desetaka tisuća kuna na dostojni fotoaparat, ali zapravo je istina da nije potrebno izdvojiti više od 9.000 kuna, primjerice, za napredni DSLR i par leća. Pri tom možete očekivati vrhunski uređaj presvučem slojem magnezijeve legure zbog kojih kapljice kiše nećete doživljavati kao prijetnju, nevjerojatne brzine i izvrsnog fokusiranja.

Odgovarajući modeli: Canon EOS 5D Mark II

Koji brend odabrati?

Nikon, Canon, Olympus, Pentax odavno su se ustoličili na vrhu svjetskih proizvođača digitalnih fotoaparata. Iako je u nekim slučajevima neosporna njihova superiornost u proizvodnji, primjerice vjerojatno nemaju konkurenciju za proizvodnju visokokvalitetnih leća za DSRL, nemojte smatrati da se ta superiornost proteže na sva područja. Proizvođači koji su vrlo uspješni i na području elektronike poput Panasonica i Samsunga proizvode odlične digitalne kamere s jednako dobrim postavkama.

Zapravo trebate imati na umu da se pri kupovini ne povodite za brendom već osjećajem koji imate kada vam se fotoaparat nalazi u ruci. Također, bilo bi dobro testirati i poklopac na kameri i njenu brzinu.

Koliko megapiksela je dovoljno?

Ako uglavnom svoje fotografije 'dijelite' preko internetske mreže ili izrađujete fotografije do veličine od 8.5 X 11 inča, ne trebate više od šest megapiksela. No, većina novih kompaktnih kamera ima upravo dvostruku vrijednost u pikselima što bi mogao biti problem. Zapravo problem nije u samim pikselima, već s njihovim postavljenjem na vrlo male senzore što rezultira vrlom malim pikselima koji ne mogu apsorbirati mnogo svjetlosti. Rezultat su nejasne i nekvalitetne slike. Srećom, neki proizvođači su počeli smanjivati broj piksela na svojim aparatima, stoga se nemojte zbuniti kada primijetite da su određeni modeli, primjerice 10-MP Canon PowerShot G12 i 10.1-MP Nikon Coolpix P7000, nešto siromašniji pikselima nego njihovi prethodnici.

Ne zaboravite na veličinu senzora

Megapikseli su bitna stavka koja se uzima u obzir pri kupovini fotoaparata, ali veličina senzora nameće se kao još važnija. Što je senzor veći, povećava se i veličina piksela, a time su smetnje u fotografiranju pri slabijem svijetlu manje. Iako to nije bio slučaj ranije, veliki senzori sada su sastavni dijelovi kompaktnih aparata zajedno sa zamjenjivim lećama. Odgovarajući primjerci su Sony NEX-5 i Olympus EP-2. Zapamtite, kada se radi o digitalnim kamerama, veličina senzora je važna.

Ostale važne postavke

Zoom - Uvijek obratite pozornost na fokusnu duljinu, a i pripazite da se radi o optičkom a ne digitalnom zoomu koji može zvučati impozantno ali narušava kvalitetu slike.

Leće - Svakako se pobrinite da je vaš fotoaparat opremljen s brzim (poznatim kao i 'svijetlim') lećama. One će vam svakako poboljšati kvalitetu slike kada fotografirate pri slabijem svjetlu, a zamagljenja u pozadini čini suptilnijima. Srećom, one su danas sastavni dio kompaktnih fotoaparata.

HD Video - Većina digitalnih kamera ima opciju snimanja HD videa koji su uglavnom solidne kvalitete i sasvim dobro izgledaju na YouTubeu ili Vimeu.

izvor: www.dnevno.hr