Pazite se! iPhone vas špijunira. Tajna datoteka bilježi svaki vaš korak

iPhone u softveru ima "tajni fajl" u koji se spremaju svi podaci o tome što vlasnik iPhonea radi na uređaju, no prije svega, iPhoneov softver snima svako kretanje vlasnika koje trajno ostaje zabilježeno, a ako vam netko ukrade iPhone, do tih podataka može doći jednostavno.

Riječ je o otkriću do kojeg su došla dva stručnjaka za datu, Pete Warden i Alasdair Allan, koji tvrde da se svi ti podaci kopiraju i na vaše računalo kada iPhone sinkronizirate s kompjutorom.
Kako sve provjeriti

Prema njihovim navodima, iPhonei mogu u sebi sadržavati sve te podatke unatrag godinu dana, jer je snimanje tih podataka počelo s iPhoneom 4 i njegovim softverom, ali oni koji su na starije modele iPhonea instalirali nove softvere, također imaju ovu "špijunsku" funkciju. Otvorili su i stranice petewarden.github.com/ iPhoneTracker/ s kojih se može skinuti program pomoću kojeg korisnici mogu provjeriti da li ih njihov iPhone špijunira, a novinari Guardiana su otkrili da su ugroženi i iPhonei treće generacije, pa čak i iPad.

- Ne koristite iPhone. To možda zvuči radikalno, ali je jedini način zaštite jer programski dio iPhonea koji omogućuje praćenje i lociranje je kršenje prava na privatnost i osobnih podataka jer je ugrađen u uređaj bez znanja korisnika - kazao nam je Miroslav Bača, vještak za telekomunikacije i informatiku koji je bio vještak za telekomunikacije u "slučaju Pukanić".

Bača kaže da je ovu informaciju o postojanju dijela programa pročitao prije mjesec i pol na forumima i kaže kako bi, hipotetički, korisnici mogli zatražiti zabranu prodaje uređaja.

- Nisam pravni stručnjak, ali ako takvo što nije navedeno u ugovoru možda bi udruge za zaštitu potrošača mogle dovesti u pitanje prodaju uređaja jer je sve ugrađeno bez vašeg znanja - kaže Bača.

- Što možemo učiniti da se zaštitimo od toga? - pitali smo Đuru Luburu, stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije.
Udaljeno brisanje

- Jedina rješenja su da sigurnosnu kopiju iPhonea zaštititite lozinkom . Može se aktivirati i besplatna opcija pronalaska ukradenog ili izgubljenog mobitela preko Appleovog servisa MobileMe koja omogućuje lociranje izgubljenog mobitela, njegovo zaključavanje, ali i udaljeno brisanje podataka. Ipak, to prave profesionalce ne bi spriječilo u pristupu podacima - smatra Lubura.

Vještak Bača o toj sigurnosnoj postavci pak kaže:

- Dajte mi bilo koji iPhone koji ima tu sigurnosnu postavku i ja ću vam ga otključati i pristupiti podacima i izvući ih - kaže prof. dr. sc. Bača, profesor na Fakultetu za organizaciju i informatiku.
Mogu se obraniti

Tajni dio softwarea Luburi nameće još neka pitanja:

- Koliko agenata sigurnosno-obavještajnih agencija, tjelohranitelja, zaštićenih svjedoka i vladinih dužnosnika čije kretanje ne bi trebalo biti javno dostupno koristi ove uređaje? Koliko su svjesni opasnosti ako ih izgube ili ako netko na par minuta dođe u posjed njihova iPhonea - pita se Lubura.

No, čini se da će se Apple, u slučaju tužbe moći obraniti. Na kraju obavijesti na instaliranom iTunesu na bilo kojem računalu i iPhoneu , a koja ima preko 15 tisuća riječi, nalazi se mali paragraf u kojem stoji: Apple i partneri imaju pravo prikupljanja, čuvanja i prosljeđivanja podataka o lokaciji vašeg Appleova uređaja.

Podaci se prikupljaju anonimno kako bismo poboljšali našu uslugu.

izvor: jutarnji list