Otkrili da nas prisluškuju i kroz stotine aplikacija na telefonima

Otkrili da nas prisluškuju i kroz stotine aplikacija na telefonima
One su dizajnirane kako bi čule što mi gledamo.

Ovakve aplikacije dolaze s tehnologijom kako bi prepoznale zvukove čak i kad su nam mobiteli u džepu ili dok igre rade u pozadini, kako bi mogli znati koje serije i filmove gledamo, ali i koje smo reklame vidjeli. Na taj način oglašivači nas mogu bolje upoznati i servirati nam reklame koje će nas prije natjerati da nešto kupimo, otkrio je New York Times.

Aplikacije koriste softver tvrtke Alphonso koji potiho prati naše TV navike preko mikrofona, a radi se o otprilike 1000 igara i raznih društvenih aplikacija. Otprilike 250 ih je dostupno za Android uređaje, a manji broj ih ima za iPhone. Neke od njih su Pool 3D, Beer Pong: Trickshot i Real Bowling Strike 10 Pin....

Iako aplikacija može osluškivati okoliš korisnika, iz kompanije tvrde da ne snimaju razgovore korisnika, a u opisima nekih igara i stoji da kratke audio snimke ne napuštaju uređaj već se pretvaraju u digitalne 'audio potpise'. Njih se uspoređuje s reklamama i sadržajem iz konzola, set-top boxova i drugih izvora. Čim nađu podudaranje, Alphonso može te informacije koristiti da vam servira važnije oglase na mobitelu. Dodaju i da softver uspoređuje samo sa zvukovima iz poznatih reklama i ne prepoznaje ljudski govor i druge zvukove.

Ashish Chordia, direktor Alphonsa, rekao je kako su radili s filmskim kućama koje su im dale audio isječke prije izlaska filmova, kako bi softver lakše prepoznao sadržaje. Isto tako surađuju i sa Shazamom koji im može pomoći u prepoznavanju korisnika analizom zvukova i prodajom tih podataka nazad Alphonsu.

Neke aplikacije opis onoga što radi Alphonso imaju zakopane jako duboko, a kod drugih je to tek u postavkama igre. Inače, u SAD-u je FTC (Savezna trgovinska komisija) još 2016. upozorio desetke developera koji su u aplikacijama koristili sličan softver (SilverPush), da moraju korisnicima jasno objasniti što, kako i zbog čega se prikuplja.

Igrama i aplikacijama koje ne trebaju mikrofon možete u postavkama jednostavno uskratiti dozvolu da ga koriste. Da bi to napravili morate otići u postavke -> aplikacije i obavijesti -> dopuštenja i ovdje za svaku aplikaciju možete pojedinačno isključiti dozvole.

24sata.hr