Osnivaču Facebooka prijete smrtnom kaznom

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg našao se u poprilično nezgodnoj situaciji zbog natječaja Nacrtajte Muhameda, koji je pokrenut na njegovoj društvenoj mreži.

Pakistanske vlasti trenutno istražuju njegovu odgovornost za ovu blasfemiju protiv Muhameda, za koju je predviđena smrtna kazna.

Natječaj Danas svi crtaju Muhameda pokrenut je zbog cenzure u popularnoj animiranoj seriji South Park, čiji su autori Trey Parker i Matt Stone dobili prijetnje smrću nakon što su u jednoj epizodi 'ugostili' Muhameda glavom i bradom.

Natječaj je pokrenut kako bi se upozorilo na ograničenje slobode govora te su korisnici Facebooka pozvani da sami naslikaju ili nacrtaju Muhameda.

Ali, ono što je Amerikancima duhovito, Pakistancima očito nije. U Pakistanu je slikovno prikazivanje Muhameda strogo zabranjeno. 45 milijuna korisnika u Pakistanu ne može na Facebook dok voditelji najpopularnije društvene mreže ne obustave ovaj natječaj, prenosi net.hr.

Pakistanski odvjetnik Muhammad Azhar Siddique podnio je zahtjev za istragu protiv vodećih ljudi Facebooka jer su počinili 'odvratan i ozbiljan' zločin prekršivši jednu od stavki u pakistanskom zakonu.

Protiv Zuckerberga, te njegovih kolega i suosnivača Facebooka Dustina Moskovitza i Chrisa Hughesa i Njemice koja je pokrenula ovaj natječaj trenutno se provodi istraga. Još nisu podignute nikakve optužnice.

net.hr