Mostarac iz Australije pokreće novu društvenu mrežu na internetu

Bosansko-hercegovački startup Soonfeed je servis koji vas upravo povezuje s takvim događajima. Uz mogućnost komentiranja i djeljenja događaja na društvenim mrežama, također vas neposredno pred događaj obavještava mailom o početku.

Osnivač Soonfeeda je bosanskohercegovački Australac Ričard Medić. Iako je rođen u Melbournu, trenutno radi u Bruxellesu, Medić smatra Mostar domom, koji je također spiritualni dom Soonfeeda i mlade ekipe koja mu pomaže u izgradnji. Medić je na prostoru Balkana bolje poznat kao nekonvencionalni bivši glasnogovornik OSCE-a i Skupštine Europskih Regija. Također je skočio sa Starog mosta u Mostaru i bio je uhićen u Briselu radi promoviranja jedne riječi. Tako da ne čudi što mu je u Soonfeedu titula ‘Chief of Happenings'.

Nakon duge karijere u području komunikacije i medija, Ričard počinje sudjelovati u razvijanju inovativnih ideja za medijske brendove. Najzad je počeo stvarati Soonfeed uz pomoć bosanskog tima i dva estonska co-foundera koji su zaduženi za tehnički dio projekta. Nakon skoro godinu dana bootstrappinga, Soonfeed.com je tiho pušten u ranu fazu. S Medićem smo pričali o Soonfeedu:

Opiši Soonfeed u jednoj rečenici

Soonfeed spaja ljude sa događajima koji će se ubrzo destiti online.

Zar to nije malo poput servisa kao što su Meetup ili Plancast?

Oni pokrivaju nadolazeće offline događaje, za razliku od nas, koji pokrivamo nadolazeće online događaje.

Onda je više kao Twitter?

Ne baš... Kod Twittera govorite svijetu što se već dogodilo, a kod Soonfeeda govorite svijetu šta će se desiti online nekad u budućnosti, npr. ‘sutra u 20:30, netokracija.com će objaviti intervju sa Richardom Medićom, osnivačem Soonfeeda'.

Znači to je ‘online događaj'? Možete li nam dati više primjera?

Online događaj je bilo koji trenutak na webu koji ne želite propustiti. Mi to u Soonfeedu zovemo happeningo. Ako ste geek, to može da bude predstavljanje nekog softvera ili objavljivanje članaka na Netokraciji. Ako volite muziku, sigurno ne želite propustiti live stream ili Google Hangout vašeg omiljenog benda. Dakle, bukvalno sve ono čemu želite prisustvovati može da bude ‘online događaj'.

Kako Soonfeed radi?

Soonfeed kreatori postavljaju nadolazeće online događaje koje potom korisnici otkrivaju, diskutiraju o njima i shareaju ih prije nego se dogode. Registirani korisnici imaju mogućnost da uz pomoć ‘Join' dugmeta dobiju par minuta prije dešavanja obavijest na mail da će taj događaj krenuti uskoro.

Tko može postati Soonfeed kreator?

Plan je da nekada dopustimo svim registrovanim korisnicima da postanu i kreatori, ali u ovim ranim danima potrebno je da zatražite prava kako bi postali kreator. Posebno nas zanimaju blogeri i online aktivisti koji uživo prenose događaje ili webinare. Također su nam jako zanimljivi voditelji radio emisija, protestanti i kreativci koji žele veći auditorij za svoj sadržaj ili događaje.

Šta nudite kreatorima što već ne nude npr. društvene mreže?

Soonfeed je jedina platforma gdje možete privući pažnju za nešto od onog samog trenutka kad planirate da to bude online. Čim objavite neki budući događaj stvarate neku vrtu priče o samom događaju. Korisnici su u mogućnosti da dijele i diskutuju o tom događaju. To znači da produžujete ‘životni vijek' vašeg online sadržaja ili događaja. Zar ovo nije podsticaj da postanete Soonfeed kreator?

Da li ste planirali razviti neki widget ili plugin?

Trenutno radimo na ‘Join' dugmetu koji vlasnici web stranicu mogu staviti na svoju stranicu kako bi najavili neki događaj u budućnosti. Ovo je dobro iz razloga što korisnici mogu dijeliti i komentirati događaj bez napuštanja stranice. Zgodna stvar da ‘ležerne' korisnike pretvorite u korisnike koji se vraćaju.

Soonfeed je novi koncept koji tek treba da se dokaže. Zašto misliš da ima potencijala?

Daću vam tri razloga. Prvo: svi volimo da smo tu kad se nešto događa, da to osjetimo na vlastitoj koži. Sa Soonfeedom možete biti dio svega što se događa online, jednostavnim klikom na ‘Join'. Drugo: svi volimo da učestvojemo i razgovaramo o događajima prije nego se dese. Samo razmislite o tremi koju imate pred koncert vašeg omiljenog benda prije nego počnu svirati. Ili ako ste Apple fan boy, čekajući u redu za novi iPhone, ili flert prije sexa. Ono isčekivanje prije nekog događaja nekad je uzbudljivije nego sami događaj. Soonfeed je prva stranica koja je uspjela ‘uhvatiti' upravo takve trenutke. I treće: kako web postaje sve više socijalan i mobilan, tako i korisnici sve više žele da offline događaje prenose u online svijet. Koncerti, konferencije, velike najave, debate, časovi, flash mobovi, razni stuntovi, prodaje.. svako sa internet konekcijom sad može neki događaj dovesti online na razne načine. To znači da će se Soonfeedov korisnički generisan sadržaj konstatno poboljšavati kako tehnologija napreduje.

Ovo me malo podsjeća na početke YouTubea?

Upravo tako

Generalno jako zanimljiv koncept koji se može iskorititi u više društvenih sfera, i koji ljudima može pomoći da uživo isprate pojedine događaje koje bi možda tek naredni dan vidjeli u vijestima. Ostaje da se vidi da li će privući investitore i kako će se cijela priča razviti nakon toga. Mi im svakako želimo puno uspjeha i sreće. Ako vas je sva ova priča oko Soonfeeda zainteresovala i želite da postanete Soonfeed kreator, kontaktirajte Richarda preko maila: [email protected], ili Twittera.

Izvor: netokracija.com