FOTO  Mostar: 'Sat kodiranja'' u vrtiću 'Sunčani most

sat kodiranja, Sunčani most
Ova globalna kampanja provodi se diljem svijeta u periodu 07.12.-13.12.2015.godine.

Namjera je bila da se djeci u vrtiću kroz igru predstave osnove programiranja na vrlo jednostavan način, prilagođen djeci predškolskog uzrasta.
Djeca su imala zadatak da upravljaju ''robotom''. A ''roboti'' su, za ovu prigodu, bili njihovi kostimirani vršnjaci iz grupe. Na podu smo postavili polja i prepreke preko kojih su djeca trebala voditi ''robote'', tako što su im zadala skup jednostavnih kretnji.

Simboli za kretnje bili su nacrtani na kartonskim karticama (okret, skoči, pravo, desno itd.) i djeca su imala zadatak složiti ih po ispravnom redoslijedu kako bi ''roboti'' uspješno stigli do cilja. Djeca su se međusobno smjenjivala u ulogama ''robota'' i ''programera'' i istinski su uživala u današnjoj aktivnosti. Nakon toga, djeca su imala priliku odigrati ovu igricu i na računalu.

Ovom današnjom aktivnošću željeli smo kroz igru i zabavu potaknuti dječje logičko zaključivanje i djeci približiti svijet računala na najjednostavniji način.
Osnovno znanje iz oblasti informatičkih tehnologija je neophodno kako bismo djecu pripremili za budućnost, bez obzira kojim se poslom budu željela baviti.

Posebnu zahvalnost dugujemo predstavniku Vijeća roditelja našeg vrtića, gospodinu Miranu Čerkiću, koji je ovu aktivnost s djecom u vrtiću osmislio i realizirao te na taj način omogućio da vrtić ''Sunčani most'' danas bude dio globalne mreže ''Hour of Code''.