FOTO  Međunarodni Akademski Seminar: Enter the world of Data Science

Mostar, seminar

Za vrijeme akademskog seminara studenti će se upoznati sa glavnim terminima iz oblasti nauke o podacima (Data science). Data science je naučna disciplina koja kombinira oblasti iz matematike, statistike i programiranja u cilju analize velike količine informacija i dodjeljivanja upotrebne vrijednosti tim informacijama.

Sudionici će naučiti kako monetizovati informacije koje prikupe i također, upoznati
se sa tržištem rada. Kroz predavanja i radionice s stručnjacima iz oblasti Data Science, sudionici  će steći osnovno znanje vezano za ovu temu, a na kraju seminara će raditi završni ispit ispred stručne komisije.

Seminar će se sastojati od 30 radnih sati, što iznosi otprilike 1 ECTS bod. Sudjelovanje na seminaru je izuzetna prilika studentima informatike i ekonomije iz cijele Europe da unaprijede svoje znanje u oblasti koja je ocjenjena kao jedna od najperspektivnijih i značajnijh u 2018. godini.

Tijekom 9 dana na akademskom seminaru će sudjelovati 10 studenata sa Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i 22 studenata sa raznih Univerziteta iz cijele Europe. Ovo je odlična prilika za njih da upoznaju različite kulture i da dožive punu ljepotu našeg grada i okoline iz prve ruke. Pored akademskog dijela, sudionike očekuje i kulturno-društveni aspekt koji će ih upoznati sa Mostarom i njegovom okolinom.

Ovogodišnji zlatni sponzor našeg projekta je Mistral, jedna od najpoželjnijih IT kompanija koja je i ranije bila jedna od glavnih sponzora projekata BEST-a Mostar. 113 talentiranih IT stučnjaka zaduženih za razvoj najsavremenijih softverskih rješenja čine Mistral prepoznatljivim kako u BiH, tako i na tržištu SAD-a sa kojim uspješno posluju već 8 godina.

Partneri projekta su također i Fakultet informacijskih tehnologija, AtlantBH, Klika, INTERA Tehnološki Park, SPARK i Vokabula centar koji su zajedno sa našim zlatnim sponzorom obezbijedili i predavače za stručni seminar.

"Enter the world of Data science" je peti seminar ove vrste koji lokalna BEST grupa iz Mostara organizira u šest godina svog postojanja. Na ovaj način BEST Mostar nastoji da ispuni ciljeve same organizacije: pružanje komplementarne edukacije, pružanje podrške u razvoju poslovne karijere i sudjelovanje studenata u razvoju edukacijskog procesa.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europske organizacije studenata tehnike - BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 95 univerziteta u 33 države Europe. BEST je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, unapređenje organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije