Kreator pametnih klupa i dalje živi s roditeljima i nema automobil unatoč milijunskoj vrijednosti tvrtke

Ivan Mrvoš, pametne klupe
Inovator Ivan Mrvoš prvo je kreirao svjetleće LED stolice za ugostiteljske objekte, što je kasnije evoluiralo u pametne klupe, za koje danas prima upite iz cijelog svijeta. Njegova tvrtka Include procijenjena je na više od 4,5 milijuna eura vrijednosti, donosi Slobodna Dalmacija.

Objekt za proizvodnju pametnih klupa pronašao je u Solinu, gdje na 1.400 metara kvadratnih danas zapošljava 32 stručnjaka. Sve je to uspio u samo četiri godine. Njegova tvrtka orijentirana je na izvoz, lani je dokapitalizirana s 465 tisuća eura te je i dalje u njegovom većinskom vlasništvu. Mrvoš je investitorima prepustio tek deset posto vlasništva.

Njegove pametne klupe danas su instalirane u 27 država diljem svijeta. Najpoznatiji kupci su Nokia, Kia, policija u Dubaiju, a surađuje i s grupacijom Deutsche Telekom.

"Prosječno po godinama u broju prodanih klupa rastemo za više od 200 posto, a u prihodima za otprilike 350 posto. Za 2018. godinu naša očekivanja se kreću od 800 do 1000 isporučenih klupa, iako je zbilja teško napraviti kvalitetnu procjenu, jer se radi o novom proizvodu i u potpunosti novom tržištu koje čak i mi djelomično stvaramo", kazao je Mrvoš za Slobodnu Dalmaciju.

Na klupama neće stati, jer već za godinu ili dvije dana priprema novi proizvod. Nakon toga će stabilizirati poslovanje tvrtke i možda je prodati jer želi ući u nešto novo, otkrio je ambiciozni mladi inovator.

Unatoč tome što mu tvrtka vrijedi milijuna eura, Mrvoš i dalje živi u roditeljskoj kući, a nema ni vlastiti automobil. Najbolja investicija u zadnje tri godine, otkriva, bila mu je kupnja novog kreveta.

"Naravno da sam nakon investicije mogao izvući novac sebi kroz bonuse ili tko zna što, no to nisam ja. Ovu tvrtku nisam pokrenuo zbog novca, već zbog toga što želim stvarati nevjerojatne proizvode koje će koristiti ljudi diljem svijeta", ističe inovator.