PLATILI GRAĐANI Iz proračuna izdvojeno 40 tisuća maraka za pametne klupe koje ne rade

Pametne klupe Ljubuški
Ilustracija/Grad Ljubuški

Prije nešto više od sedam godina građani Brčko distrikta dobili su priliku da u užem centru grada besplatno koriste internet - Brčko Free WiFi, a prije godinu dana stigle su i četiri pametne klupe koje su građanima trebale omogućiti besplatno korištenje interneta i bežično punjenje telefona. To se nikada nije dogodilo, jer pametne klupe od samog početka nikada nisu radile.

Godinama unazad Distrikt Brčko teži ka razvoju tehnologija koje bi unaprijedile kvalitetu života u ovoj lokalnoj zajednici. Pokušaji su razni - međutim, stvarna slika pokazuje da je ovaj grad još daleko od "smart cityja", piše Federalna.

Iz Vlade Distrikta ističu kako su se osobno uvjerili da pametne klupe u ovoj lokalnoj zajednici nisu u funkciji.

"Te klupe, po meni, možda su postavljene na neadekvatne lokacije, ne mogu biti 24 sata na izvoru sunčeve energije. I mogu reći da one možda neće ni funkcionirati iz tog razloga", kaže šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić (SBB).

Ne radi ni internet

Pored pametnih klupa koje nisu u funkciji, u posljednje vrijeme stiže i niz pritužbi od građana kako nisu zadovoljni besplatnom internetskom uslugom. Građani koji su anketirani uglavnom se nisu mogli spojiti na internet.

Nadležni priznaju da problem interneta postoji. S obzirom na to da se neke antene vežu na određene institucije Vlade, pojedini zaposlenici isključe internet jer navodno zrači.

"Ljudi isključe. Čak smo neki dan imali intervenciju - morali smo otići i obavijestiti službenika koji radi tu da ne isključuje", navodi Tufekčić.

Za pametne klupe, koje ne rade i nisu pametne, iz proračuna Distrikta je izdvojeno 40 tisuća maraka, dok se oko 200 maraka mjesečno izdvaja za besplatni internet koji također ne radi.