Jesu li znanstvenici pronašli dokaz drugog svemira?

svemir

Jedna skupina uglednih znanstvenika sa Sveučilišta Oxford vjeruje da imaju dokaz o postanku više svemira. Postojanje paralelnih svemira nije novo razmišljanje, no u ovom slučaju na cilja se na paralelne svemire, nego ciklične.

Znanstvenici Roger Penrose (Oxford), Daniel An (New York Maritime College) i Krzysztof Meissner (Sveučilište u Varšavi) sugeriraju da ovaj svemir u kojem živimo nije prvi koji je ikad postojao. Oni tvrde da su u davnoj prošlosti postojali drugi svemiri i da su i oni imali crne rupe baš kao i sadašnji svemir.

Kažu da su dokaz pronašli u kozmičkoj pozadinskoj radijaciji koju smatraju ostacima pradavnih crnih rupa. Ova teorija naziva se Konformistička ciklična kozmologija (CCC), a po njoj se svemiri razvijaju, šire i umiru u nizu. A pritom crne rupe ostavljaju trag u sljedećem svemiru.

- Ako se svemir širi, a crne rupe sve prožimaju doći će taj trenutak kada će postojati samo crne rupe. Ako je to doista tako, tada će se te crne rupe nakon nekog vremena smanjiti. Na kraju će doći u fazu da će potpuno nestati, a ostat će goleme količine čestica koje nemaju masu. A čestice koje nemaju masu ne podliježu istim zakonima fizike kao objekti koji imaju masu.

To znači da bi ne mogle postojati u svemiru bez da netko ima s njima doticaja, teoretizira matematičar i fizičar Roger Penrose, koji je poznat i po svojem višegodišnjeg radu sa slavnim znanstvenikom Stephenom Hawkingom.

Po njihovoj CCC teoriji svemir bi nakon faze raspada crnih rupa došao u ekstremno zgusnuto stanje pod velikim pritiskom što jako podsjeća na uvjete za Veliki prasak.

Penrose je sličnu teoriju prijavljivao i 2010. godine i tada je naišao na puno kritika, no sada teoriju potkrepljuje novim dokazima iz analize kozmičke radijacije. Svoju proširenu teoriju ovaj je skupina znanstvenika posvetila slavnom Stephenu Hawkingu.

Večernji list