Jeste li se ikada zapitali zašto su tipkovnice mobitela i kalkulatora ‘obrnute’?

Jeste li se ikada zapitali zašto su tipkovnice mobitela i kalkulatora ‘obrnute’?
Ponekad jednostavno zaglavimo u rutini i radimo stvari onako kako smo ih uvijek radili, bez obzira ima li to uopće smisla ili ne, piše Diply.

I navikli smo se viđati stvari na poznati način, ne nužno zato što to racionalno ili relevantno.

 

Sjajan primjer za to je upravo ono što svi imamo u svojim džepovima - naši mobiteli. Većina nas nikada nije primjetila jednu veliku razliku između tipkovnica na mobitelima i kalkulatorima.

Jeste li primjetili kako se tipkovnice za kalkulatore i mobitele razlikuju? Što je na prvi pogled pomalo čudno. I jedne i druge koriste istih devet znamenki, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedina znamenka koja je na istom mjestu je 5.

Na mobitelima, 1 je u gornjem lijevom uglu, dok je na kalkulatorima u donjem lijevom. Čudno, zar ne?

Pomislili bi ste da je relativno lako standardizirati dizajne.
stari narančasti telefon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvijek imali tipkovnice. Nekoć davno, imali su rotirajuće brojčanike.

Djeluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na tipkovnice, nisu jednostavno uzeli već postojeći sustav koji se koristio na kalkulatorima.

Različite namjene

Stvar je u tome da su, kada su u Bell Labsu razvijali prvu tipkovnicu za telefone, isprobali brojne načine na koje su znamenke posložene dok nisu našli onu koja je najbolja.

Nisu mislili samo na zadatke koji su već u to vrijeme postojali, već i kako će ljudi koristiti svoje telefone u budućnosti.

Inženjeri iz Bell Labsa otkrili su kako je ljudima najlakše koristiti sustav s 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tipkovnica ima još jednu funkciju, koju kalkulator nema - tipkanje slova. I ima smisla, da slova počinju od vrha. Ali nitko ne bi asocirao početak abecede s brojem 8.

Zato što tako uvijek rade

Ali zašto i kalkulatori nisu počeli sa znamenkom 1 na početku?

Navodno su se Bellovi inženjeri i to pitali te su zatražili odgovor od glavnih proizvođača kalkulatora. No niti jedan nije imao nekakav posebno dobar odgovor. Jednostavno su radili ono na što su navikli.

Zanimljivo je da novi bankomati koriste sustav tipkovnica kakav postoji na mobitelima, a ne na kalkulatorima.

net.hr