Je li došao kraj za Wi-Fi tehonlogiju?

Wi-Fi signal, Li-Fi, Bežična komunikacija, Li-Fi tehnologija, tehnologija koja dolazi, britansko sveučilište Edinburg, bluetooth, nova tehnologija
No, je li tom ‘dragom' Wi-Fiju došla smrtna presuda i hoće li ga uskoro zamijeniti neka nova tehnologija?

Sudeći prema riječima koje dolaze s britanskog sveučilišta u Edinburgu nećemo još dugo vremena koristiti Wi-Fi za spajanje na internet. Tamošnji istraživači otkrili su novi i brži način prijenosa podataka koji bi uvelike mogao unaprijediti način povezivanja i korištenja mreže svih mreža. Naime, njima se nije svidjela ideja da signale šalju putem radio valova, pa su odlučili potražiti neku alternativu. Današnji najpopularniji kanali za prijenos su Wi-Fi i Bluetooth i oni rade upravo na principu radio valova. Iz tog razloga takav prijenos informacija je jako spor.

I tako istražujući alternative, istraživači su došli do ideje da bi mogli za prijenos podataka koristiti LED diode. Zvuči zanimljivo, zar ne? Bežična komunikacija koja bi se temeljila na svijetlu nazvana je Li-Fi, a stoji iz pojma (Light Fidelity). Prvi puta ovakva tehnologija bila je spomenuta još prije dvije godine, a iza nje stoji Harald Haas. Za Li-Fi prijenos koriste se posebne LED diode koje informacije prenose višestruko brže od danas popularnih načina prijenosa. Tehnologija još nije u potpunosti zaživjela, ali žestoko se radi na njenoj realizaciji.

Li-Fi tehnologija je koju ćemo u budućnosti sigurno koristiti iz razloga što ima dosta prednosti nad današnjim načinima prijenosa. Jedna ode prednosti je već gore spomenuta brzina, a tu je još i puno veća sigurnost veze nego je to slučaj kod Wi-Fija. Osim prednosti dakako pronalazimo i nekoliko nedostatka. Glavni nedostatak je što je za Li-Fi potrebno imati u prostoriji uređaj koji će reflektirati svjetlosne zrake.

Li-Fi je zasigurno tehnologija koja dolazi i koja će za godinu ili više zaživjeti. Možda neće biti primjenjiva na raznim područjima, ali za specifična mjesta je odlična. Uredi, dvorane ili knjižnice su mjesta u kojima bi se takvo što moglo iskoristiti.

Nadamo se da će se nastaviti rad na ovoj tehnologiji i da će njene karakteristike biti još bolje u budućnosti.

pcchip.hr