Internet generacija u opasnosti od rahitisa

Rahitis kod djece najčešće je posljedica kroničnog nedostatka vitamina D, a simptomi su bolne deformacije krivih nogu koje se ne razvijaju kako bi trebale.

Stanje se najčešće povezuje s ekstremnim siromaštvom 19.-og stoljeća u vrijeme Charlesa Dickensa, a može se lako izbjeći uravnoteženom prehranom i izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Britanski liječnici ipak ovog mjeseca upozoravaju da je rahitis opet postala uobičajena bolest.

"Djeca sve duže ostaju u zatvorenom i igraju se pred kompjuterima, umjesto da uživaju na čistom zraku," kaže Simon Pearce, profesor na engleskom Sveučilištu Newcastle koji je vodio novo istraživanje o nedostatku vitamina D.

"To znači da je njihova razina vitamina D niža nego u prijašnjim generacija," rekao je.

Polovica svih odraslih Britanaca - posebno onih na sjeveru - imaju nedostatak vitamina D u zimi i na proljeće, dok jedan od 6 ima ozbiljan nedostatak ovog vitamina.

Ovaj manjak vitamina povezuje se s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tip 2, raznim oblicima raka i stanju mekih kostiju koji se naziva osteomalacia.

Iako se istraživanje koncentriralo na Britaniju, znanstvenici sugeriraju da je stanje slično i u drugim industrijaliziranim zemljama.

Koje je riješenje? Izlaganje suncu potiče stvaranje vitamina D, no treba imati na umu i zaštitu zbog razvoja raka kože. Trebali bi uravnotežiti i prehranu. Rahitis suzbijaju vitamini iz ribljeg ulja i mlijeka.

"Prije 50 godina velik broj djece je redovito dobivao doze ribljeg ulja, no to se sad uopće ne provodi," napomenuo je koautor istraživanja prof. Tim Cheetham.