INOVACIJA Punjenje baterije kod elektromobila za svega pet minuta

Punjenje električnog automobila
Ilustracija

Od prazne do pune baterije električnog automobila za samo pet minuta – izraelska kompanija razvila je tehnologiju koja bi mogla eliminirati problem sa malom autonomijom u vožnji.

Stručnjaci za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvu generaciju litij-jonske baterije koja se po vremenu punjenja može natjecati sa konvencionalnim vozilima sa benzinskim ili dizel motorima.

Testiraju se prototipovi...

"Inovacija bi mogla uštedjeti sate potrebne za punjenje električnog automobila", kazao je osnivač kompanije StoreDot, Doron Myersdorf. U ovom trenutku, proizvođač vrši testove prototipova. Kompanija sa sjedištem u blizini Tel Aviva ima podršku četiri ključna ulagača - njemačkog Daimlera, kompanije British Petroleum, Samsunga i kompanijeTDK.

Myersdorf, koji je tvrtku osnovao 2012., testirao je inovativne baterije na telefonima, dronovima i skuterima prije nego što se posvetio krupnom zalogaju - električnim vozilima. "Željeli smo pokazati da možete uzeti litij-jonsku bateriju, modificirati je i napuniti je za pet minuta", prenosi B92

Zamijenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi silicijem. "Tu inovaciju litij-jonske baterije podigli smo do razine ekstremno brzih sposobnosti punjenja", dodao je.

Električna vozila još su uvijek skupa i u 2019. činila su tek 2,6 posto globalno prodatih automobila, prema podacima Međunarodne agencije za energiju. Po Myersdorfu, što se svijet brže prebaci na električna vozila, tim bolje jer vjeruje da će to imati ogroman utjecaj na planetu.

Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vijek od 3.000 do 3.500 punjenja. "Moramo uspostaviti sustav recikliranja, a na tome se tek radi", kaže Eric Esperance, analitičar u konsultantskoj firmi Roland Berger.