Hoće li WhatsApp pokopati SMS?

sms, veza, oprez, WhatsApp, sms, mobilna telefonija, seksi poruke, ljubav strast, seksi, zločesto dopisivanje, žena ili ljubavnica
Ali SMS i dalje živi! Mali je problem ipak da nije rentabilan.

Brojke na koncu nisu iznenadile više gotovo nikoga. Već 2012. je u prosjeku svaki dan bilo poslano 19,1 milijardi kratkih tekstualnih poruka preko ranih Messangera poput WhatsAppa, i "samo" 17,6 milijardi SMS-poruka. Te je podatke krajem travnja 2013. objavio britanski institut Informa.

Vrlo brzo se nakon toga počelo govoriti o "kraju ere SMS-a". Konkurencija poput WhatsAppa i drugih ponuđača instant komunikacije se činila jednostavno previše dominantnom. Preko takvih Messangera korisnici mogu slati praktično neograničen broj tekstualnih poruka ili video-filmova. U Njemačkoj korištenje servisa poput WhatsApp košta (jednokratno) samo 0,89 centi - to je cijena tog Appa.

Radi usporedbe: slanje samo jedne jedine SMS-poruke (ovisno o tarifi) košta i po nekoliko centi. Neki ponuđači u Njemačkoj nude SMS-Flatrate, za samo pet eura mjesečno se može (po)slati neograničeni broj poruka. Ali SMS u usporedbi s WhatsAppom ima cijeli niz nedostataka. Previše je ograničen (samo 160 znakova po poruci), nefleksibilan (ne mogu se slati slike i video-zapisi) i preskup je. Kao da je vrijeme pregazilo tu tehniku. Ali čini se ipak da su se prevarili svi oni koji su prerano otpisali SMS!

Raste broj poslanih SMS-poruka

"Samo u njemačkoj mreži Vodafonea mjesečno se pošalje oko 600 milijuna SMS-ova", kaže Dirk Ellenbeck, glasnogovornik te kompanije. "To pokazuje da se SMS i dalje koristi vrlo intenzivno". Tržišna analiza za 2013. napravljena po nalogu Udruženja ponuđača telekomunikacijskih i dodatnih usluga (VATM) "otkrila" je da je konem 2013. u Njemačkoj svaki dan u prosjeku bilo poslano 168,3 milijuna SMS-ova. U odnosu na godinu dana ranije to znači porast stope korištenja "stare" tehnike, u 2012. dnevno se u prosjeku slalo "samo" 159,7 milijuna kratkih poruka.

Dirka Ellenbecka te brojke ne čude. "SMS je i dalje jedna od najvažnijih aplikacija na mobitelima. Mnoge mušterije još uvijek imaju starije modele prijenosnih telefona na kojim se ni ne može koristiti Messanger-programe i oni i dalje rado koriste SMS".

SMS za Online-Banking

"Načini komunikacije ne mijenjaju se tako brzo", tvrdi i Jens Böcker, profesor marketinga na Visokoj školi Bonn-Rhein-Sieg. Iako preko 70% korisnika mobilnih telefona u Njemačkoj trenutno koristi tzv. smartphoneove, porast broja poslanih SMS-ova ne iznenađuje Böckera. On to objašnjava pojačanim stupnjem korištenja online-transakcija. Sve više ljudi koristi Online-Banking, a preko SMS-a se šalje i Boarding-karte za Online-ChekIn na aerodromu.
"SMS igra važnu ulogu u tom segmentu, kako bi se zajamčila viša sigurnosna razina", kaže sagt Böcker. Ali i na tom će se području u skorijoj budućnosti ponuditi neka nova rješenja. Npr. u supermarketima se već eksperimentira s plaćanjem preko mobitela - bez uporabe "stvarnog" novca. "SMS nam tu više neće trebati", kaže naš sugovornik. SMS bi neka buduća tehnologija dakle ipak mogla "pokopati".

Iako je SMS još uvijek jako omiljena tehnika i bez obzira na to što se SMS još uvijek često i rado šalje, telekomunikacijski koncerni s SMS-om zarađuju sve manje novca. Savezno udruženje informatičke privrede, telekomunikacija i novih medija (BITKOM) za 2013. je prognoziralo pad prometa (po prvi put) na korištenju SMS-ova (odnosno MMS-ova) i to za 13% u odnosu na prošlu godinu. Promet bi trebao iznositi ukupno 2,8 milijardi eura.

Razlog pada prometa: konkurencija ponuđača kao što su WhatsApp, sve veći broj SMS-Flatrate opcija koje nude telekomunikacijski ponuđači.

Zbogom SMS-u?

Dirk Ellenbeck (Vodafone) priča kako je lako objasniti porast broja poslanih SMS-ova: za to su "krive" SMS-Flatrate ponude. "To je dodatni servis i nama je svejedno da li mušterije šalju deset ili 100 SMS-ova dnevno, to je ionako dio tarife!" Pad prometa na SMS-ovima ipak teško pogađa ponuđače te usluge, dodaje Jens Bröcker. On smatra da je budućnost u prodaji različitih "paketa" (ovisno o količini podataka) s različitim cijenama: "SMS za ponuđače telekomunikacijskih usluga jednostavno više nije relevantan."

dw.de