Hoće li nam Facebook prijatelji uskoro biti jamci za kredit?

Odličan primjer takvog scenarija na Weekend media festivalu koji se održava u Rovinju, dao je Ivan Maglić, analitičar Gartner Adriatica koji je ispričao kako osiguravateljske kuće u Njemačkoj nisu bile sklone osiguravati mlade koje spadaju u neku rizičnu skupinu, primjerice, voze brze automobile, a pritom su često pod utjecajem alkohola.

Zato je jedna osiguravateljska kuća u Njemačkoj osmislila policu kojom nudi osiguranje mladim ljudima, ali uz uvjet da 15 prijatelja na Facebooku jamči za njih i pristane da će u slučaju da se toj osobi nešto dogodi participirati s 30 eura u odšteti. Upravo sličan model subgarancije mogle bi početi promjenjivati i banke, i to u Hrvatskoj.

- Mreža prijatelja s kojim netko komunicira, koji su voljni posvjedočiti za nekoga pa čak i financijski participirati, je imperativ. To smo znali i prije smartphonea i društvenih mreža. No saznanja do kojih se može doći iz interakcije na društvenim mrežama mogu koristiti u procjeni rizika - poručio je Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke na raspravi o ulozi tehnologije u financijskoj industriji koja se danas održala na Weekend media festivalu. Luković je dodao kako je Zagrebačka banka u procesu osnivanja digitalnog odjela i razmišlja kako će taj digitalni odjel uklopiti u ono što je njihova misija.

- Kod nas je u probnom radu i virtualna poslovnica koja će vjerojatno rezultirati još vidljivijom interakcijom s našim klijentima - dodao je Luković. A upravo bi virtualna poslovnica mogla biti sve češći oblik komuniciranja banaka s klijentima.

Kako je rekao Zdenko Andrović, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank Austria, smanjit će se i broj tradicionalnih poslovnica, a zamijenit će ih virtualne poslovnice.

- Naravno, jedan dio poslovnica će ostati, jer će se složenije bankarske transakcije i dalje odvijati u njima - kazao je Adrović.

A sve to posljedica je sve većeg utjecaja tehnologije na banke. Financijski sektor možda je jedan od onih na kojeg je digitalna tehnologija najviše utjecala. Kako su rekli sudionici panela, i sama činjenica da se o bankarstvu raspravlja na Weekend media festivalu samo je dokaz trenda korelacije i integracije između primjene tehnologije u svim sferama života.

- Na financijski su sektor najviše utjecali mobilnost, društvene mreže, cloud tehnologija te ogromna količina podataka koja je dostupna za analizu svega i svačega - istaknuo je Maglić. Kako je kazao, financijske će se institucije morati prilagoditi digitalnim domorocima kojima je prirodno da su povezani preko društvenih mreža ili raznoraznih aplikacija za chat. Osim toga, banke će se sve više morati boriti i s ostalim industrijama koje ulaze u njihovu sferu. Primjerice teekomunikacijskom koja je već zagrabila u bankarski sektor kroz usluge mobilnog plaćanja. No, pitanje je kome će korisnici više vjerovati - virtualnoj brzoj transakciji ili direktom odnosu licem u lice. O tome će ovisiti i u kojem smjeru će se industrija razvijati.

Izvor: poslovni.hr